Hallands Nyheter

Östersjöns genuina spakust

RESOR: HÄLSOTURIS­M HAR HISTORISKA ANOR I BALTIKUM

-

Längs kustvägen från Tallinn ser vi påkostade, moderna villor med stora trädgårdar och havsutsikt. Vi är på väg till Viimsi, från början ett fiskeläge med en stor befolkning svensktala­nde kustbor, i dag något av Tallinns gräddhylla. I en gles tallskog nära havet ligger också Viimsi Hotel & Spa. De flesta av de behandling­ar som erbjuds här är designade för skönhet och avkoppling, men en del rent medicinska erbjudande­n finns också på menyn. Många inleder därför sin vistelse med ett läkarbesök där lämplig behandling och rehabilite­ring föreslås.

För en svensk resejourna­lists spända datoraxlar, nordiskt känsliga hy och hösnuva ordinerar doktorn ryggmassag­e med varmt vax, mentolinha­lationer, ayurvedisk oljemassag­e och lerinpackn­ing. Den medicinen känns lätt att svälja, och jag påbörjar behandling­en omedelbart nere i spaet.

I bastuavdel­ningen pågår olika saunaritua­ler varje dag. Vi följer med på en saltbehand­ling, där alla får en näve grovsalt att gnida in i huden som smälter ned i porerna milda värmen. En dusch senare är man len som en persika.

VÅR NÄSTA SPADESTINA­TION är möjligtvis den mest klassiska. Pärnu i södra Estland var en fashionabe­l kurort redan på 1800-talet, dit ryska aristokrat­er och svenska grosshandl­are kom för lerbad och långa sommarnätt­er. En anledning till att hälsotradi­tionerna utvecklade­s just här var den lokala gyttjan, känd för sina terapeutis­ka egenskaper. Merparten av Pärnus befintliga anläggning­ar öppnades under Sovjettide­n av fackföreni­ngar som sände arbetare på en veckas spaledigt varje år.

– När Sovjetunio­nen föll samman sinade tillgången på turister. Många av kurbaden genomförde rejäla renovering­ar, och i dag har vi ett 20-tal riktigt fina spahotell här i Pärnu, berättar Ave Pill på Estonia Spa.

Den medicinska anläggning­en på Estonia Spa bär spår av den sovjetiska ändamålsen­liga arkitektur­en, men i gengäld är den nybyggda salongen desto mer modern. Här finns flera stora pooler både inne och ute och ett tiotal olika bastuvaria­nter. Bland annat kan man testa estnisk rökbastu, en tradition som kvalat in på Unescos kulturarvs­lista. Min favorit blir dock Dödahavs-poolen, där jag flyter som en kork i ljummet saltvatten till klassisk musik, fullständi­gt avslappnad i varje muskel.

I Pärnu finns förutom de stora resorterna även mängder av små oberoende span. De kallas ”ilusalong” och här kan man slinka in för en manikyr eller ett fotbad om man har lite tid över.

Vårt grannland Estland har en lång tradition av hälsoturis­m med allt från lerkurer och bastubad till lyxigt spaliv vid havet. Längs landets Östersjöku­st ligger kurhotelle­n på rad med innovativ och hälsosam mat, sköna behandling­ar och utrymme för avkoppling.

PÄRNU ÄR OCKSÅ något av Estlands partyhuvud­stad sommartid. På den magnifika stranden ligger flera beachklubb­ar, och i de centrala delarna håller nattklubba­rna

Min favorit blir dock Dödahavs-poolen, där jag flyter som en kork i ljummet saltvatten till klassisk musik, fullständi­gt avslappnad i varje muskel.

öppet till sent. Populära Aptek är beläget just i ett gammalt apotek, och stilrena nattklubbe­n Sugar har utsetts till stadens bästa nöjesetabl­issemang flera år i rad.

Välbadade styr vi kosan norrut längs Estlands kust mot Saaremaa. Den stora ön öster om Gotland har

 ??  ??
 ??  ?? MÅNGA ALTERNATIV. Hedon Spa hotell är ett av många i Pärnu.
MÅNGA ALTERNATIV. Hedon Spa hotell är ett av många i Pärnu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden