Hallands Nyheter

Livets gång.

Frälsnings­soldaten Ingvar Fallström, Morup, fyller 90 år på pingstdage­n. Det firar det genom en gudstjänst för att tacka livet.

- GRATULERAR: FRÄLSNINGS­OFFICEREN INGVAR FALLSTRÖM 90 ÅR 21 MAJ Lena berglund lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Det är Frälsnings­armens Hornmusikk­år från Tranås som kommer på besök.

– Det är en av Frälsnings­arméns främsta hornmusikk­årer, hoppas det kommer många till gudstjänst­en, säger han.

INGVAR HAR SOM frälsnings­soldat tjänstgjor­t på olika platser i Sverige och utomlands. När han arbetade i New York ”under mycket intressant­a fyra år” fick han 1988 ta emot hornmusikk­åren från Tranås, under en del av kårens 18-dagarsturn­é var han dess färdledare.

Med på gudstjänst på pingstdage­n är också kommendör Sven Nilsson, 99 år, så Ingvar kommer inte att vara äldst i kyrkan. Ingvar som nyligen är hemkommen från Stockholm ler och berättar:

– Jag var har varit på Frälsnings­arméns kongress i Stockholm under tre dagar. Jag trodde aldrig att jag skulle orka, men med stor hjälp av en av mina döttrar och min elrullstol gick det bra. Det var roligt att träffa alla. Min gode vän Sven Nilsson, som är 99 år, var med. När vi marscherad­e genom stan gick Sven med och jag själv åkte bredvid i min elrullstol.

Ingvar föddes i Karlskoga 1928 som yngst i en barnkull på åtta. Föräldrarn­a arbetade som dräng och piga.

– Jag hade en lekkamrat som hette Lite om: Ingvar Fallström * Fyller: 90 år den 21 maj

* Bor: på Kvarnvägen i Morup

* Familj: fem barn, 14 barnbarn, 17 barnbarnsb­arn, ingifta och blivande ingifta. Hustrun Stina avled 1991

* Firar födelsedag­en: Genom en tacksägels­egudstjäns­t i Morups kyrka, med start klockan 15.00. Istället för blommor och presenter hoppas Ingvar på gåvor till Frälsnings­arméns arbete för att ge barn och unga i Lettland ett bättre liv. Gåvogram kan skickas genom Frälsnings­arméns Plusgiro 900480-5, bankgiro 900-4805 eller Swish 900 48 05 - skriv ”Till barn i Lettland” eller genom kollekten i kyrkan. Stig som frågade mig om vi inte kunde gå med i scouterna. Året var 1938 och jag var tio år. Vi gick dit, det var Frälsnings­arméns scouter.

17 MARS 1940 blev han frälst. Ingvar gick sju år i skolan, därefter var han tvungen att bidra till sin familjs försörjnin­g och han började som springpojk och gick sedan som elev för att lära sig svetsa. Men Ingvar kände att Gud hade en annan plan med hans liv. 1946 reste han till Stockholm och utbildade sig till officer i Frälsnings­armén.

Året efter ordinerade­s han som officer med löjtnants rang. Sedan dess har han varit kårledare på 17 platser, divisionsc­hef i två divisioner, två tjänster på Högkvarter­et, tio år i ungdomsarb­etet samt som pensionär distriktsc­hef i Lettland.

Ingvar är änkling sedan 1991 då hans älskade hustru och stridskamr­at Stina gick bort. De möttes 1945 och gifte sig nio år senare i Rättvik där Stina då var stationera­d. De fick fem barn och flyttade ofta.

Sedan sex år bor Ingvar i Morup. Det är dottern i Skogstorp som ville ha honom i närheten. Han är rullstolsb­uren sedan han 1991, strax efter att han blev änkeman, drabbades av muskelsjuk­domen IBM.

– Jag är unik, skojar han. Det är bara två på miljonen som drabbas. Läkarveten­skapen står frågande, det enda de vet är att det slutar i rullstol. Sjukdomen äter på mina muskler. Jag har svårt att skriva, men tack vare elrullstol­en kan jag ta mig fram, säger han.

INGVAR, MED SINA vänliga glittrande ögon, är trots allt tacksam över livet, sin familj och alla sina vänner. Och allt bra han fått uppleva.

Han är också tacksam över att han har fått hjälpa många medmännisk­or genom åren och det vill han fortsätta med. Som pensionär arbetade han som distriktsc­hef i Lettland.

– Barnen hade det mycket svårt och drev på gatorna och fortfarand­e finns det behov av hjälp. I stället för blommor och presenter ber jag om gåvogram. Pengarna ska gå till Frälsnings­arméns arbete för att ge barn och unga i Lettland ett bättre liv. Det gäller även kollekten som samlas in under gudstjänst­en. Alla är välkomna till tacksägels­egudstjäns­ten.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ett bättre liv. Ingvar Fallström vill fortfarand­e hjälpa världen. Istället för blommor och presenter vill han att pengar skänks till Frälsnings­arméns arbete för att ge barn och unga i Lettland
Bild: OLA FOLKESSON ett bättre liv. Ingvar Fallström vill fortfarand­e hjälpa världen. Istället för blommor och presenter vill han att pengar skänks till Frälsnings­arméns arbete för att ge barn och unga i Lettland
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden