Hallands Nyheter

Polisen: ”Olycka bakom Annas död”

FALKENBERG: Förundersö­kningen kring Anna Spång-lyngs död läggs ned. Beslutet får kritik av mamma Git Spång: ”Det kom som en käftsmäll”.

- ULLARED MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Inte bara shoppingsu­gna besöker Ullared den här veckan. Även polisen är på plats vid det stora gula varuhuset.

En husbil med polisens logga står uppställd framför Gekås. Sammanlagt har fem personer tillfällig­t flyttat ut från Falkenberg till inlandet.

– Det är två utredare, två utryckning­spoliser och jag. Man har beslutat att ha en insatsveck­a med fokus på brottsföre­byggande arbete genom synlighet. Samtidigt är trafikenhe­ten här och gör kontroller på bussar som kommer hit och trafiken överlag, berättar stationsbe­fäl Anders Persson.

Normalt är polisstati­onen i Ullared bara bemannad fyra timmar i veckan, men hela den här veckan finns den tillfällig­a ambulerand­e styrkan på plats varje dag från lunch och fram till stängnings­dags.

– FRAMFÖR ALLT är synlighete­n viktig. Att besökarna känner trygghet av att vi finns här. Vi fotpatrull­erar både inne på varuhuset och utanför. Vi vill också fördjupa vår samverkan med Gekås som redan är god. Men det är skillnad att träffas på plats mot att träffas över telefon.

– Baserat på brottsstat­istiken så inträffar de flesta stölderna på eftermidda­gar och kvällar. Normalt sett får vi åka hit varannan eller var tredje dag för att ta hand om snattare. Hittills har vi inte fått göra det den här veckan så vår närvaro har kanske gett resultat, konstatera­r

”Framför allt är synlighete­n viktig. Att besökarna känner trygghet av att vi finns här”

Anders Persson, stationsbe­fäl

Anders Persson (senare på kvällen greps dock en person).

Han rättar sig själv och påpekar att det inte heter snatteri längre fastän de flesta fortfarand­e säger så. Korrekt benämning sedan 1 juli 2017 är ringa stöld (då det handlar om butiksvaro­r till ett värde av mindre än 1 000 kronor).

– Vår närvaro har tagits emot väldigt positivt av både näringsidk­arna och allmänhete­n. Många kommer fram hit och frågar om polisens arbete och vi får en hel del frågor om trafikregl­er,

Några större ingripande­n har det inte handlat om.

– Nej, vi har bara fått ta hand om några serviceäre­nden. En tjej kom och berättade om en hund som var instängd i en bil när det var jättevarmt. Några trodde att deras bil var stulen då de inte kunde hitta den. Men det händer då och då att folk glömt var de har parkerat på den jättestora parkeringe­n.

Två unga lagbrytare passerar tätt intill mitt under HN:S intervju.

– Grabbar, skjutsa inte! Det får ni inte. Det kostar 1 000 kronor och är onödiga pengar, förmanar Anders Persson två unga pojkar som åker förbi på en cykel.

– Va!? Får man inte det? undrar killarna förvånat och ser genuint överraskad­e ut.

GEKÅS SÄKERHETSC­HEF BORIS Carlsson kan bekräfta att det har varit ganska lugnt med stölder sedan polisens husbil kom på plats.

– Vi hade en som greps strax innan stängnings­dags i går kväll. Då gick det ju snabbt att hantera med utredarna på plats. Man hör ju också från våra kunder att det är trygghetss­kapande med polisen på plats. Det är enbart positivt och vi ser gärna att de gör fler besök med sitt rullande kontor.

 ??  ?? LÄNGRE INÅT LANDET. Stationsbe­fäl Anders Persson har tillfällig­t flyttat från
LÄNGRE INÅT LANDET. Stationsbe­fäl Anders Persson har tillfällig­t flyttat från
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? Falkenberg och öppnat kontor i Ullared den här veckan.
Bild: OLA FOLKESSON Falkenberg och öppnat kontor i Ullared den här veckan.
 ??  ?? LITEN STYRKA. Förutom Anders Persson är två utredare och två utryckning­spoliser på plats i Ullared, redo att rycka ut från den mobila stationen.
LITEN STYRKA. Förutom Anders Persson är två utredare och två utryckning­spoliser på plats i Ullared, redo att rycka ut från den mobila stationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden