Hallands Nyheter

Dyrt när examen ska firas

- JULIA LINDVALL julia.lindvall@hn.se HALLAND

Ett genomsnitt­ligt studentfir­ande beräknas kosta 16 500 kronor, en kännbar kostnad för många familjer.

I både Falkenberg och Varberg är kommunens möjlighet att hjälpa mindre bemedlade familjer begränsad.

Ekonomiskt utsatta familjer har ofta svårt att finansiera ett studentfir­ande. Kommunens möjlighet att hjälpa dem är begränsad.

En undersökni­ng som Svensk handel gjorde 2011 visade att kostnaden för ett studentfir­ande i snitt brukar landa på 16 500 per student. För ungdomar i ekonomiskt utsatta familjer kan studentvår­en innebära en tuff period där de tvingas avstå från firandet med klasskamra­terna.

I både Falkenberg och Varberg är kommunens möjlighet att hjälpa till begränsad.

ÅSA GUSTAVSSON ÄR vikarieran­de verksamhet­sledare på stöd- och försörjnin­gsenheten i Falkenberg­s kommun. Hon berättar att det bara är familjer som redan har försörjnin­gsstöd som kan söka om extra bidrag inför studenten.

– Det finns inte mycket bistånd att få inför studenten. Vi brukar informera de familjer som berörs om vilken hjälp som finns när det börjar närma sig, säger hon.

I Falkenberg finns tydliga riktlinjer för vilket stöd en ekonomiskt utsatt studentfam­ilj kan få: 1 500 kronor.

–Familjen kan pröva att söka mer, men oftast blir det avslag.

även

SAMMA RIKTLINJER GÄLLER i Varberg.

–Försörjnin­gsstödet är ju bara till det absolut nödvändiga­ste. Man kan få upp till 1 500 kronor till en studentmös­sa eller kläder till firandet, säger Kristina Hedlund, enhetschef för försörjnin­gsstöd i Varberg.

Inför studenten brukar det vara omkring en till tre familjer som ansöker om utökat stöd.

– Det är väldigt få, vi har ungefär 50 familjer med försörjnin­gsstöd i Varberg, och endast ett fåtal har ett barn som tar studenten, säger hon.

I Falkenberg­s församling finns ett socialt nätverk som inför studenten hjälper ensamståen­de föräldrar. Diakonen Helena Pihl är aktiv i nätverket och träffar regelbunde­t de ekonomiskt utsatta föräldrarn­a.

–Studenten är en svår tid för många. En del kämpar för att ens ha pengar till att handla mat i vanliga fall och sen kommer studenten på det, säger Helena Pihl.

KYRKAN BISTÅR INTE någon med pengar inför studenten, men de brukar samla in saker som kan hjälpa.

– Vi brukar kunna dela ut balklännin­gar och kostymer, det brukar vara väldigt uppskattat. Målet är att barnen till ekonomiskt utsatta föräldrar ska kunna känna sig inkluderad­e i firandet, och att de kan delta på samma villkor som alla andra.

Enligt Helena Pihl är det vanligt att föräldrarn­a mår dåligt över att inte kunna ge barnen det som förväntas utifrån. Hennes uppskattni­ng är att det varje år kommer omkring tio familjer till församling­en i Falkenberg och ber om hjälp inför studenten.

”Studenten är en svår tid för många. En del kämpar för att ens ha pengar till att handla mat i vanliga fall och sen kommer studenten på det.”

HELENA PIHL

Diakon

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? PENGAÅNGES­T. Studentvår­en är fylld av utgifter. För barn till föräldrar som inte har råd att betala kan firandet präglas av en känsla av utanförska­p.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT PENGAÅNGES­T. Studentvår­en är fylld av utgifter. För barn till föräldrar som inte har råd att betala kan firandet präglas av en känsla av utanförska­p.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden