Hallands Nyheter

Grishage utmanade förskoleba­rn

FALKENBERG: Tullbro förskolas årliga lopp runt grishagen löpte i soligt väder. Mindre barngruppe­r för de små barnen ger mer tid för roligheter.

- STEFAN NODESJÖ stefan.nodesjo@hn.se FALKENBERG

”Mindre grupper är ett måste. Dessutom de ökande kraven på dokumentat­ion. Vi måste hinna, det handlar om att inte missa barnens gyllene tillfällen. Det dödar vår kreativite­t.”

ANNETTE LINDBERG förskollär­are, Tullbro förskola

Strålande väder och intensiv uppvärmnin­g föregick Tullbro förskolas årliga lopp på Förskolans dag. Barn mellan ett och fem år tog sig runt och alla fick medaljer för besväret.

Som traditione­n bjuder skulle barnen från de tre avdelninga­rna Klädnypan, Tändsticka­n och Tumstocken springa grishagen runt.

Men först var det uppvärmnin­g där barnen uppmuntrad­es till att plocka potatis på marken, äpplen i skyn och studsa som en boll.

Sedan var det dags att avdelnings­vis springa banan som var utmärkt med gula flaggor och personal.

KNAPPT HADE Tändsticka­n släppts iväg innan de första från Klädnypan sprang i mål.

Alla färdigspru­ngna barn hejade och klappade in de kvarvarand­e löparna. Personalen mötte med utrop som ”Snyggt kämpat” och svar som ”Alla är vinnare idag” på frågan vem som vann.

Till slut var bara två barn med personal kvar på banan och en längre väntan följde.

DET KONSTATERA­DES att de två löparna tagit en paus för att titta på grisarna. Medan grisar tittades på gick övriga grupper till stationen för mellanmål och väntande medaljutde­lning från en gyllene prispall.

– Loppet är vårt sätt att fira Förskolans dag, säger Annette Lindberg som arbetar på förskolan. Vi har sprungit här sedan vi öppnade 2011.

– Vi arbetar kring hur man ska må bra med gympa, vi är ute på Vallarna och vi talar om hur man tar ansvar för sin kropp.

Annette Lindberg har med Annette Stenson-ohlsson hand om en grupp med femåringar, Rävarna.

Med statsbidra­g har man kunnat ha de mindre barnen i mindre grupper. Så varje dag träffas femåringar­na i Rävgrytet, en Friggebod.

– Vi har ingen riktig lokal så det blir mycket utomhusped­agogik.

LÄRARFÖRBU­NDET HAR till Förskolans dag betonat tre områden som måste åtgärdas; gruppstorl­ek, lärarbrist och personalen­s ohälsa.

–Mindre grupper är ett måste, det hänger ihop med det andra, som personalen­s hälsa och stressen. Dessutom de ökande kraven på dokumentat­ion. Vi måste hinna, det handlar om att inte missa barnens gyllene tillfällen. Det dödar vår kreativite­t, betonar Annette Lindberg.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FULL FART. I den tuffa kampen att komma runt banan behövs ibland en stödjande hand – eller två.
Bild: OLA FOLKESSON FULL FART. I den tuffa kampen att komma runt banan behövs ibland en stödjande hand – eller två.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? STARTSNABB­A. Full fart direkt när första avdelninge­n Klädnypan släpptes iväg i Tullbrolop­pet för ett varv runt Grishagen.
Bild: OLA FOLKESSON STARTSNABB­A. Full fart direkt när första avdelninge­n Klädnypan släpptes iväg i Tullbrolop­pet för ett varv runt Grishagen.
 ??  ?? SKJUTS. Några av de minsta fick nyttja hjälpmedel för att komma runt banan. Mia Godée ställde upp som farthållar­e.
SKJUTS. Några av de minsta fick nyttja hjälpmedel för att komma runt banan. Mia Godée ställde upp som farthållar­e.
 ??  ?? RÄVAR. Tullbros femåringar samlas varje dag i gruppen Rävarna som leds av Annette Stenson-ohlsson och Annette Lindberg.
RÄVAR. Tullbros femåringar samlas varje dag i gruppen Rävarna som leds av Annette Stenson-ohlsson och Annette Lindberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden