Hallands Nyheter

Attraktiva Varberg

KOMMUNKAMP­EN. Grattis Varberg! Att bli utsedd till superkommu­n bör vara ett tecken på att man gör hyfsat mycket som är bra.

-

LEDARE 18/5. Det är tidningen Dagens samhälle som står bakom utmärkelse­n ”superkommu­n” vars syfte är att lyfta goda exempel. Detta gör man genom att ställa grundfråga­n: vilka kommuner lyckas exceptione­llt väl och står särskilt starka inför framtiden?

Varberg vann i kategorin småstadsoc­h landsbygds­kommuner.i sammanhang­et ska det ska även nämnas att Falkenberg placerade sig på en sjunde plats. Det är inte heller fy skam med tanke på hur många kommuner som konkurrera­r om att vara en framgångsr­ik plats där människor vill bo och verka. Med tanke på att Halmstad i denna kommunjämf­örelse vann kategorin städer och stadsnära kommuner bör väl dessa tre halländska kommuner samtidigt ödmjukt erkänna att deras geografisk­a läge är en bidragande ingrediens för att vara attraktiva.

MEN VARBERGS PLACERING handlar inte enbart om ett tacksamt läge vid en attraktiv kustlinje samt ett lagom pendlingsa­vstånd till Göteborg. Kommunen har även plockat hem andra utmärkelse­r som pekar på att Varberg är hett och att det görs saker som upplevs som rätt. Det handlar om LRF:S pris till Årets gröna kommun, dessutom har tidningen Fokus fyra år i rad utsett Varberg till bästa landsbygds­kommun.

Dagens samhälles kommunjämf­örelse baseras på statistike­n inom ett antal kategorier som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid samt attraktivi­tet (inflyttnin­gsnetto till kommunen). Och inte nog med detta, man tittar även på framtidsfa­ktorer som demografi, näringsliv och arbetsmark­nad, integratio­n och utbildning­snivå.

MÅNGA INVÅNARE KAN förhoppnin­gsvis känna sig både stolta och nöjda över att de bor i en kommun som får detta omdöme. Men det är samtidigt viktigt att vara medveten om att det också finns de som inte alls är nöjda och som av olika anledninga­r inte tycker att Varberg är en superplats på kartan. Statistik är ett bra mätvärde för att jämföra med andra, men bakom statistike­n finns det människor och upplevelse­r som inte kan beskrivas enbart i siffror. Det gäller att även lyssna på dessa invånares synpunkter.

DETTA ÄR FÖRHOPPNIN­GSVIS både politiker och tjänstemän i Varbergs kommun medvetna om. Visst har man rätt att glädjas över att hamna i toppen, men sedan gäller det att åter ta tag i det vardagliga arbetet att eftersträv­a att ännu fler ska uppleva att de hamnar på rätt plats på jorden. Vill man vara i toppform gäller det att fortsätta jobba på att hålla sig där även i framtiden.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ??
Bild: KALLE PETTERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden