Hallands Nyheter

Sverige – ett B-lag i EU?

- FREDRICK FEDERLEY Europaparl­amentarike­r (C).

För drygt två veckor sedan presentera­de Eu-kommission­en sitt nya förslag för EU:S budget de kommande åren. Budgeten är egentligen riktningen för unionens utveckling de kommande åren. Svaret är den stora frågan: Vad ska EU göra? DE SENASTE ÅREN har EU:S medlemmar insett att ökade satsningar på både gemensamt migrations­system med stärkta gränskontr­oller och ökat försvarssa­marbete är nödvändiga för att uppnå stabilitet i en orolig omvärld. Det vill säga att det är ett bra tillfälle att styra om resurser och arbete från snusförbud och annan onödig detaljregl­ering till ett EU som faktiskt kan göra skillnad för internatio­nell stabilitet och förbättra klimatet.

Det är här som den svenska Eu-debatten hamnar för enkelspåri­g. Regeringen lovar att Sverige ska vara snålast i EU. När den synen satt sig är en mer nyanserad åsikt svår att ro hem. Problemet blir att alla sätter likhetstec­ken mellan mer till pengar till EU med mer pengar som slösas bort på byråkrati.

Sverige, som ett litet och exportbero­ende land, är ett av de länder som tjänar mest på Eu-samarbetet. När vi får tillgång till en enorm inre marknad och en mängd frihandels­avtal kan våra företag sälja sina varor till många fler. Hade vi stått ensamma hade vi bara kunnat drömma om de här möjlighete­rna. Utan den ekonomiska utveckling Eu-medlemskap­et ger oss hade vi inte haft den välfärd vi har idag.

EU MÅSTE SJÄLVKLART dra ner på kostnadern­a. När britterna lämnar så skapas ett hål på omkring 150 miljarder kronor. Då är det inte rimligt att fortsätta i samma hjulspår. Precis som på hemmaplan och i privatlive­t så behöver man prioritera. Problemet är att många verkar tycka att bönderna och folk i glesbygden ska betala allt. Det är sant att de Eu-stöd som finns för jordbruket och landsbygds­regionerna behöver reformeras, men en kraftig minskning över en natt kommer leda till en mycket svår ekonomisk situation för bönder och minskade investerin­gar i stora delar av EU som ligger långt bort från de större städerna.

ATT ONYANSERAT SÄGA att bönderna och landsbygde­n ska betala priset av att Storbritan­nien lämnar och samtidigt vägra betala de satsningar man har kommit överens om att EU ska göra är faktiskt oansvarigt. Och det gör Sverige till ett B-lag i Eu-sammanhang. Självklart ska man skära bort det som förlöjliga­r Eu-samarbetet. Exempelvis flyttkarus­ellen mellan Bryssel och Strasbourg och gratis tågluffark­ort till ungdomar. Även den så kallade Globaliser­ingsfonden, som ger pengar till respektive lands arbetsförm­edlingar för att finansiera sådant som redan åligger dem, kan enkelt tas bort. Men att kallt proklamera att Sverige ska vara snålast i Europa placerar Sverige på avbytarbän­ken och vi får glatt titta på när andra bestämmer vägen framåt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden