Hallands Nyheter

Beslutet är huvudlöst

-

till ”Riksdagska­ndidat förstår inte vår demokrati” (9/5)

POLITIK. Glenn Wahle lindar in beslutet att 9000 afghanska män skall få amnesti i Sverige som en ”demokratif­råga”.

Detta handlar inte det minsta om demokrati, det är rättsvidri­gt. Flertalet av dessa personer har redan fått avslag på asylansöka­n, men med diverse behjärtans­värda ursäkter försöker man nu av någon helt outgrundli­g anledning köra över Migrations­verkets beslut.

Som grädde på moset behöver dessa personer varken styrka ålder eller identitet, det räcker att dessa afghanska unga män ”ska, eller ha för avsikt att studera i Sverige”. Man har en ganska hyfsad anledning att höja på ögonbrynen.

DET SÄNDER ÄVEN märkliga signaler till människor som sökt asyl och faktiskt lämnat landet, i enlighet med avslag. Kan en viss grupp människor ändå få stanna, uppbackade av högljudda aktivister och snyftande spaltmetra­r i media? För det är exakt vad detta handlar om!

Lagrådet har motorsågsm­assakrerat förslaget. ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabel­t i fråga om hur lagstiftni­ng kan utformas”. Men inte ens en sådan skarp formulerin­g kan få regeringen att tänka till.

WAHLE HAR HELLER inga skrupler vad gäller att läxa upp Hellsborn, men verkar själv inte ha mycket torrt på fötterna. Att relatera regeringen­s huvudlösa beslut till att vara en ”demokratif­råga” visar mest själv på bristande samhällsku­nskap.

Visst, Riksdagen har som uppdrag att se över gällande lagstiftni­ng. Men det betyder inte att man kan handskas med detta uppdrag på ett så rättsvidri­gt, oansvarigt och omdömeslös­t sätt och söka pytsa ut nya lagstiftni­ngar då och då närhelst det råkar passa agendan.

Detta torde inte ens Glenn Wahle kunna säga emot.

Christina Grahn

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? OMDÖMESLÖS­T. Riksdagen uppträder oansvarigt och omdömeslös­t, menar insändarsk­ribenten.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT OMDÖMESLÖS­T. Riksdagen uppträder oansvarigt och omdömeslös­t, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden