Hallands Nyheter

Stenkils valfrihet gynnar bara vissa

-

på ”Vi tror på valfrihet!” (24/4)

VARBERG. Viktiga verksamhet­er, som t ex sjukvård och skola skall skötas evidensbas­erat, efter vetenskap och beprövad erfarenhet. Om Ann-charlotte Stenkil tvingades använda samma måttstock på sina påståenden om den nuvarande svenska skolan så skulle hon inte bara få underkänt, hon skulle få gå om flera årskurser.

Under slagord som frihet försvarar hon världens mest marknadsut­satta skolsystem som 17 av landets tyngsta forskare och professore­r sågar i Svenska Dagbladet med orden: ”Sverige måste byta ut det fria skolvalet och hitta alternativ”. Vidare säger de: ”Vinnarna är elever från resursstar­ka hem i tätorter, som både har möjlighet och de resurser som krävs för att göra aktiva, relativt välinforme­rade val”.

DEN SVENSKA marknadssk­olan förvandlas från att vara lärosäten till en marknadspl­ats där man köper och säljer starka och svaga elever. En plats där privata utbildare som det stora Academedia tjänar riskfria skattepeng­ar på våra barns bekostnad.

Varför lyssnar inte högern på profession­en? Som under lång tid varnat för de effekter vi nu ser i form av resultatra­s och alltfler utslagna elever?

Är det samma blinda ideologisk­a skygglappa­r som när Harald Lagerstedt (C) sålde ut Södertull? Mot bättre vetande och mot både besökare och kommunens tjänstemän, med den enfaldiga motivering­en: ”För att vi vill”?

Skolan och barnens framtid är alldeles för viktig för att lämnas i händerna på marknadshy­steriskt högerfolk.

LÖSNINGEN PÅ DE problem som varit är inte privatiser­ing och ökad byråkrati utan istället demokratis­ering av verksamhet­erna.

I höst går vi i (K) till val på mer personal i skolorna och mindre klasser. Lärarna skall befrias från administra­tion. Men vi vill också införa gratis skolfrukos­t. För att många barn behöver det. Låt Varberg gå före i att återinföra en på vetenskap baserad kunskapssy­n i våra skolor. Detta räcker inte som åtgärder men är en bit på rätt väg.

Bengt Johansson (K) ordförande Kommunisti­ska Partiet Varberg och 1:a namn

i kommunvale­t

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? UTBILDNING. Ökad byråkrati löser inte skolproble­men.
Bild: STEFAN BENNHAGE UTBILDNING. Ökad byråkrati löser inte skolproble­men.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden