Hallands Nyheter

Livsglada seniorer träffas på kollo

- JULIA LINDVALL julia.lindvall@hn.se

Yoga, hästdressy­r och boule. Ett fullspäcka­t schema väntar de seniorer som vågar sig ut till Getterön på kollo.

– Det är så roligt att komma hemifrån. Under hela mitt liv har jag spenderat sommaren vid havet, och jag saknar det så, berättar Kjerstin Holmström, 91, som bor i Tvååker.

HON ÄR EN av deltagarna i det tre dagar långa kollot för seniorer som pågår mellan den 16–18 maj på Femte vik på Getterön. För många av deltagarna är det ett sätt att under livets senare år träffa nya vänner.

– Det var en som blev så förtjust i mig i går, och jag i henne förstås, så vi bestämde att vi ska ringa varandra. Många vänner har gått bort, så det är viktigt att våga skaffa nya, säger Kjerstin. Men alla ansikten är inte nya. – En gång i tiden var jag lågstadiel­ärare åt Vanja som håller i yogan. Tänk om vi hade vetat då att hon skulle lära mig yoga.

DET SOCIALA ÄR inte det enda som lockar – många av kollodelta­garna kommer också för att njuta av Getteröns natursköna miljö.

– På hemmet där jag bor är det aldrig någon som är glad, de bara sitter. Jag ville komma ifrån Rolfstorp lite och få se havet, säger Ingrid Bertilsson, 78.

Marie Lundell var den som tog initiativ till att starta ”Hälsa på kollo”.

– Många gamla får aldrig någon riktig semester. Jag ville att även de som bor på ett äldreboend­e skulle få chansen att komma iväg lite, berättar hon.

Men någon lugn semester är det inte tal om. Innan klockan har slagit tolv på torsdagen har kollogänge­t hunnit få besök av en häst i trädgården, dricka kaffe och lära sig sittande yoga.

Det är så roligt att komma hemifrån. Jag har saknat luften som bara finns vid havet.

KJERSTIN HOLMSTRÖM

 ?? Bild: JULIA LINDVALL ?? SENIOR PÅ KOLLO. Kjerstin Holmström, 91, är en av årets deltagare på ”Hälsa på kollo” som startades förra året. Se fler bilder från kollot på www.hn.se.
Bild: JULIA LINDVALL SENIOR PÅ KOLLO. Kjerstin Holmström, 91, är en av årets deltagare på ”Hälsa på kollo” som startades förra året. Se fler bilder från kollot på www.hn.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden