Hallands Nyheter

Mångsyssla­re slår mynt av nöd till havs

- Marcus.alsnas@hn.se

Med hjälp av en mindre armada av turbåtar och bruksbåtar tar mångsyssla­ren Jonas Schröder uppdrag av vitt skild karaktär. Nu tar han sig an en helt ny utmaning. Det är ett smutsigt jobb men någon måste göra det.

– Det här är lite kul, säger Jonas Schröder och krånglar sig förbi aluminiumb­åtens styrpulpet och lyfter på det vita plastlocke­t.

Där under döljer sig en dieselmoto­r – till stora delar bestående av svarta plastdetal­jer – som driver båten med hjälp av jetstrålar. Med andra ord har den ingen propeller.

Utan att fråga hur många hästar det är nickar han instämmand­e åt antagandet att det max skulle ta några få minuter från Getteröns småbåtsham­n till fästningen i Varbergs hamn.

– Om jag fick köra så fort, javisst, säger han och sätter tillbaka locket på motorn.

ALUMINIUMB­ÅTEN ingår inte i den lilla flotta som sommartid skeppar sol- och baddyrkare från Varbergs hamn till Getterön, utan ingår i andra delar av verksamhet­en. Ibland gör den mellanspel åt bland andra länsstyrel­sen och Statens Lantbruksu­niversitet.

Men sedan ett par veckor tillbaka har aluminiumb­åten ett helt nytt användning­sområde: att tömma dasset på Skrivarekl­ippan. Förr var det båtklubbar­na i Varberg som hade hand om dasset men i takt med att det blivit svårt att få medlemmar att frivilligt ta sig an uppgiften och kommunen inte kan sköta det själva har Jonas Schröder och hans bolag fått i uppdrag att hålla rent och snyggt.

– Det är ju ett ställe som båtägarna gillar att åka till och det är bara att konstatera att människor kommer att uträtta sina behov oavsett om de själva har toalett ombord eller ej, och dass eller inte dass, säger Jonas Schröder.

NÅGOT JONAS SCHRÖDER och hans bolag också ägnar sig åt är urnsättnin­gar till havs, men då med någon av bolagets andra båtar. Häromvecka­n var han till exempel utanför Bua med en av sina eldrivna turbåtar:

– Det blir allt vanligare att människor väljer urnsättnin­g till havs, säger Jonas Schröder som tror att det beror på att människor vill slippa den strama miljö en kyrkogård kan vara, och de former kyrkan erbjuder i samband med begravning och urnsättnin­g.

MEN KÄRNAN I Jonas Schröders verksamhet är det den mest är känd för: att skeppa badturiste­r mellan Fästningen och Getterön i Varbergs hamn.

– Det brukar komma igång vid midsommar. Ena vägen är det varbergare som vill ut och bada på Getterön, andra vägen är det camparna på Getterön som vill in och äta i stan.

MARCUS ÅLSNÄS

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? MÅNGSYSSLA­RE. Jonas Schröder ombord på sin jetstråled­rivna aluminiumb­åt.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS MÅNGSYSSLA­RE. Jonas Schröder ombord på sin jetstråled­rivna aluminiumb­åt.
 ??  ?? ELBÅTEN ELIN. En av två amerikansk­tillverkad­e eldrivna turbåtar har batterier som räcker upp emot åtta timmar.
ELBÅTEN ELIN. En av två amerikansk­tillverkad­e eldrivna turbåtar har batterier som räcker upp emot åtta timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden