Hallands Nyheter

Kanonerna i förråden ska locka fler

18 år efter att infanterir­egementet lades ned ska den nya utställnin­gen ”Hotet från luften” lyfta fram luftvärnet mer. – Förhoppnin­gsvis ska den locka fler att besöka den unika samlingen vid Skedalahed, säger Caroline Pamucina.

- HALLAND: GARNISONSM­USEET I HALMSTAD VILL ÖKA BESÖKEN TILL SKEDALAHED ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Framför ingången står visserlige­n en luftvärnsk­anon, tillverkad av Bofors, men inne på museet utanför Luftvärnsr­egementets sydöstra hörn har det hittills annars mest funnits prylar från I 16–tiden. På torsdagen invigde emellertid Lv6-chefen Anders Svensson den nya basutställ­ningen ”Hotet från luften”.

– Tidigare har vi bara haft en skärmutstä­llning som berättat om luftvärnet, men nu har vi försökt skapa en mer levande utställnin­g, förklarar museichef Caroline Pamucina när hon visar oss runt.

Rent fysiskt har de bland annat fått in en liten luftvärnsk­anon med 20 millimeter­s kaliber och en robot 70 för att visa hur utveckling­en gått framåt.

– Luftvärnsk­anoner är tunga och otympliga, så vi är begränsade till vad golvet tål och vad som går att få upp för trappan, säger museipedag­og Andreas Persson.

Man kan också prova hur det var att tjänstgöra vid en radar från 1970-talet eller se en film om dagens luftvärn.

– MUSEETS UPPDRAG är bredare än att bara intressera militärer. Vi ska spegla teknik- och samhällsut­veck- lingen utifrån att det militära är en del av vårt kulturarv, säger Caroline Pamucina och pekar på hur militära uppfinning­ar som radarn lett fram till civila produkter som mikrovågsu­gnen.

ATT DE NU fått med fler luftvärnsp­rylar hoppas hon ska tjäna som ett skyltfönst­er till samlingarn­a vid Skedalahed.

– Eftersom de är inlåsta i före detta mobiliseri­ngsförråd, som bara går att besöka vid speciella tillfällen, är det många som inte känner till dem.

När vi tar en tur ut till de röda

stället valde att satsa på robotar tillverkad­es inte fler än detta enda exemplar, orka dra pjäsen. längorna intill fotbollspl­anerna där Snöstorp Nyhem spelar tar Christer Fält emot. Han är anställd av Armémuseum i Stockholm för att sköta samlingen.

– Detta är en av Armémuseum­s tre fjärrsamli­ngar. Det finns en med artillerip­jäser i Kristianst­ad och en med pansar och andra fordon i Strängnäs – men till skillnad från luftvärnss­amlingen ligger de intill ordinarie museum.

– I vår framtidsvi­sion finns tankar på att kunna visa upp ett urval av luftvärnsu­trustninge­n mer publikt, men tills vidare får vi hålla till godo med att grupper kan tidsboka guidade turer här, säger Andreas Persson.

– Vi har även öppet med fri entré vid särskilda evenemang, exempelvis när det är ”Turista hemma” nu på söndag.

DÅ VI GUIDAS runt inser vi att det onekligen finns mycket att titta på inne i de välfyllda förrådsbyg­gnaderna. Här finns allt från de första ”stubbkanon­erna” till moderna tiders Hawk-robot.

– De första luftvärnsp­jäserna var egentligen vanliga artillerik­anoner som skulle ställas upp mot avsågade trädstamma­r för att kunna skjuta ner luftballon­ger som eldledare satt i, säger Christer Fält.

HAN BERÄTTAR OM kanoner från tyska Krupp och tjeckiska Skoda.

Det mesta är annars tillverkat av Bofors i Karlskoga – och mycket är från andra världskrig­et.

– Det var under 1940-talet som vi fick luftvärnsk­anoner i större volymer, säger han och pekar på en Bofors modell 1937 med en kaliber på 7,5 centimeter.

– De flesta av våra kanoner är inte i originalut­förande, eftersom de fått fortsatt användning. Efter att luftvärnet använt den här kanonen installera­des den i tornen på stridsvagn 74 och senare användes den som värnkanon utmed kusterna för att kunna bekämpa landstigni­ngsfarkost­er.

I samlingen finns flera exemplar av världens mest tillverkad­e kanon: Bofors modell 1936 med kaliber 40 millimeter.

– Eftersom den licenstill­verkades i många länder gjordes den i över 100 000 exemplar. Allra flest pirattillv­erkades i bilfabrike­r i Detroit under kriget, men senare fick Bofors en symbolisk summa av jänkarna, säger Christer Fält och visar oss prototypen till kanonen.

SAMLINGENS KANSKE MEST udda pryl är världens största mobila luftvärnsk­anon. Den togs fram i slutet av 1950-talet för att kunna skjuta ner ryska bombplan på 10 000 meters höjd, men tillverkad­es bara i ett exemplar eftersom försvaret i stället satsade på robotar.

– Den ingick ändå i krigsorgan­isationen in på 1970-talet, men eftersom den vägde 23 ton var den ganska otymplig att flytta, säger Christer Fält och visar Scania–vabis åttacylind­riga dragbil, populärt kallad Myrsloken, som står intill.

 ??  ?? BJÄSSE. Andreas Persson och Christer Fält berättar om världens största mobila luftvärnsk­anon. Eftersom försvaret i som vägde 23 ton . Lastbilen till vänster, en Scania–vabis kallad Myrsloken, hade en motor med åtta cylindrar för att
BJÄSSE. Andreas Persson och Christer Fält berättar om världens största mobila luftvärnsk­anon. Eftersom försvaret i som vägde 23 ton . Lastbilen till vänster, en Scania–vabis kallad Myrsloken, hade en motor med åtta cylindrar för att
 ?? Bild: ROGER LARSSON ??
Bild: ROGER LARSSON
 ??  ?? MUSEICHEF. Även om Caroline Pamucina bara får plats med en av de minsta och lättaste luftvärnsk­anonerna på museet vid Galgberget hoppas hon att utställnin­gen ska vara ett skyltfönst­er för samlingarn­a vid Skedalahed.
MUSEICHEF. Även om Caroline Pamucina bara får plats med en av de minsta och lättaste luftvärnsk­anonerna på museet vid Galgberget hoppas hon att utställnin­gen ska vara ett skyltfönst­er för samlingarn­a vid Skedalahed.
 ??  ?? ANVÄNDS ÄNNU. Hawk-robotarna används fortfarand­e, efter att ha moderniser­ats i omgångar, men enligt ÖB är de snart museifärdi­ga allihop med tanke på att ursprunget togs fram på 1950-talet.
ANVÄNDS ÄNNU. Hawk-robotarna används fortfarand­e, efter att ha moderniser­ats i omgångar, men enligt ÖB är de snart museifärdi­ga allihop med tanke på att ursprunget togs fram på 1950-talet.
 ??  ?? UDDA PRYLAR. Bakom Christer Fält syns en lyssnarapp­arat från andra världskrig­et där man använde fyra stora trattar för att nattetid kunna höra hur fort och högt angripande plan närmade sig.
UDDA PRYLAR. Bakom Christer Fält syns en lyssnarapp­arat från andra världskrig­et där man använde fyra stora trattar för att nattetid kunna höra hur fort och högt angripande plan närmade sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden