Hallands Nyheter

Kall start men ett varmt slut

-

Det kalla marsvädret fortsatte ett par dagar in i april och snön smälte faktiskt inte bort förrän den femte vid stationen i Eftra och säkert ännu senare inåt landet.

Skåne drabbades av rekordsnö och delar av Svealand och södra Norrland hade sina kallaste nätter på flera decennier. Vintern ville verkligen klämma ur sig det sista kalla andetaget. Men därefter började varmare luft sakta arbeta sig in över södra Sverige och redan den sjunde fick vi tvåsiffrig­a värden på maxtempera­turen och endast fyra dagar till under månaden låg maxtempen under tio grader.

TITTAR VI PÅ den större väderbilde­n hände egentligen inte så mycket utan högtrycken som styrt ner kylan tidigare flyttade sig lite åt öster och pumpade efterhand in vårvarm luft söderifrån och några rejäla puffar av Afrikaluft letade sig hit.

En första omgång den åttonde, då sprängde Torup 20-gradersval­len för Sverige och säsongen med noteringen 21,8 grader och en mer utbredd Afrikapuff smet in den 18-21 april då vindarna låg mer på från det förhålland­evis kyliga Kattegatt och värmen kom mer till sin rätt i östra Götaland.

DEN 20:E NOTERADE den kända värmestati­onen i Oskarshamn hela 27,2 grader vilket var nytt aprilrekor­d för så tidigt på säsongen. Dock stod sig rekordet för april som helhet som Genevad i södra Halland håller sedan den rekordvarm­a aprilmånad­en 1993 med 29,0 grader.

Efter värmen runt den 20:e tog sig en kallfront söderut och lite svalare luft letade sig ner och gav mer normala temperatur­er och en del skurar i sitt släptåg i ett typiskt aprilväder med klara kyliga nätter och soliga förmiddaga­r med tilltagand­e stackmoln och skurar under eftermidda­gen.

Väderbilde­n höll i stort i sig resten av månaden men den sista dagen, Valborgsmä­ssoafton bjöd på en hel del vädergodis då en kil med fuktig och ostadig luft kom in över Sydsverige och laddade ur med ett rejält åskväder som rörde sig norrut över Landskapet. Ovanligt många nedslag GRAFIK: HN

och kraft i blixtarna för så tidigt på säsongen och förmodlige­n rekord där också även om statistike­n inte är så långvarig.

Sammantage­t blev månaden drygt tre grader varmare än normalt för länets södra delar men sjönk till cirka två i Kungsbacka­trakten.

EFTERSOM APRIL TILLHÖR den månad som visat störst avvikelse från normalvärd­ena de sista 20 åren sticker inte ens ett tregradigt överskott ut i statistike­n.

Nederbörde­n var som brukligt ganska sparsam i april och hamnade ganska nära det normala i de norra delarna och något under i de södra delarna av landskapet.

En väldigt varm start av maj med ett flertal högsommard­agar redan, ja faktiskt fler än hela fjolårets miserabla sommar, väcker ju frågan om sommarens utveckling.

Med det sedvanliga uppmärksam­made sinnet för lyssna av omgivninge­ns väderpropå­er så dyker oron upp för att en varm vår ger en kall sommar upp allt som oftast.

Är det så att högtryck och värme byts ut av lågtryck och svala vindar under sommaren? Nä, vi kan faktiskt avfärda det ganska bestämt. SMHI har gjort en hel analyser om olika kopplingar som kan härledas till exempelvis Bondeprakt­ikan och andra talesätt.

Det har svängt ganska rejält under de sista 40 åren med perioder där det varit så att varm vår följts av kylig sommar.

FRÄMST UNDER 90-TALET var kopplingen där men helt tvärtom under till exempel 80-talet. Vädret har, som jag brukar påpeka, inget som helst minne av vad det gjort och kompensera­r aldrig för varken varma eller kalla vårar.

Det gör att vi kan se framåt med tillförsik­t mot årets sommar som ser ut att gå i det torra och varma spåret vilket är lika självklart som vanligt när fotbolls-vm går av stapeln…

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden