Hallands Nyheter

Starkt om Esmails desperata kamp

- MARIA DOMELLÖF-WIK

DRAMA

CHARMÖREN Regi: Milad Alami, Danmark/sverige, 2017 (100 min)

Iranske Esmail försöker få kontakt med den ena kvinnan efter den andra på krogen i Köpenhamn. Milad Alamis drama är lika starkt som nattsvart.

Dansk-svenska Charmören är en osedvanlig­t välspelad film om maktlöshet och klass. Den svidande migrantber­ättelsen tävlade tidigare i vår i den Nordiska filmpristä­vlingen på Göteborgs filmfestiv­al. Fotografen Sophia Olsson belönades rättmätigt med Sven Nykvists pris för sina intensiva närbilder på Esmails ansikte. En stilig, ung, iransk man som sökt asyl i Köpenhamn, och vars blick mörknar i takt med att han upplever sin förnedring som värre, liksom sitt kompromiss­ande med den egen värdighete­n, identitete­n och historiesk­rivningen.

VEM SKA HAN vara, hur ska han bete sig för att passa in och få det han mest av allt eftersträv­ar: uppehållst­illstånd?

När hans danska tjej beskyller honom för att gå för fort fram och gör slut kommer uppbrottet olägligt.

MYNDIGHETE­RNA ÄR på honom om att han snart måste återvända till Iran om han inte kan uppvisa en stabil familjesit­uation. Han klär upp sig, går på krogen för att söka en ny kvinna som kan bli hans biljett in i det danska samhället.

Under sin jakt träffar han iranska Sarah (Soho Rezanejad) som till skillnad från danskorna fattar precis vad han håller på med. Sarah och han blir allt tajtare. Han blir hembjuden till henne och charmar även hennes mamma, en känd iransk sångerska fint porträtter­ad av Susan Taslimi.

Intrigen tätnar inför det obönhörlig­a slutet, som skapar en garanterat långvarig klump i magen.

 ?? Bild: FOLKETS BIO ?? HANS ÖGON SÄGER ALLT. Ardalan Esmaili övertygar stort i rollen som Esmail, allt mer desperat asylansöka­nde som lever dubbelliv i Köpenhamn.
Bild: FOLKETS BIO HANS ÖGON SÄGER ALLT. Ardalan Esmaili övertygar stort i rollen som Esmail, allt mer desperat asylansöka­nde som lever dubbelliv i Köpenhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden