Hallands Nyheter

Milt humoristis­kt om Almedalsve­ckan

- MATS JOHNSON

DOKUMENTÄR

EN BRA VECKA FÖR DEMOKRATIN Regi: Cecilia Björk, Sverige, 2018 (77 min)

Det började 1968 när Olof Palme stod på ett lastbilsfl­ak och höll tal till folket. Femtio år senare är Almedalsve­ckan i första hand en massmedial cirkus. Det är tesen som filmaren Cecilia Björk för fram i sin nya dokumentär som fått den lite ironiska titeln En bra vecka för demokratin.

Vi får se ett Visby invaderat av politiker, journalist­er, lobbyister, nitiska presssekre­terare och aktivister. Fem stackare utklädda till Expressen-getingar dyker upp lite varstans hela tiden och utgör ett extremt påfrestand­e inslag. Lokalbefol­kningen har flytt fältet.

FÖR POLITIKERN­A handlar det om att synas. I tv, i de stora dagstidnin­garna och i sociala medier. Och att komma med i bästa fall slagkrafti­ga formulerin­gar som skall göra sig bra i korta tv-inslag. Ingen plats för komplicera­de resonemang om man säger så.

Utan massmedial bevakning skulle politikerv­eckan i Visby tvärdö, men det kommer inte att hända så länge som det finns gott om politiska reportrar som gärna tillbringa­r sju sommardaga­r på Gotland och när arbetsdage­n är slut, minglar med kollegor och Pr-folk. Eller kanske rentav kollar in ett DJ Battle mellan regeringen och opposition­en. Alice Bah Kuhnke vinner plättlätt.

Regissör Björk har gjort en registrera­nde och underhålla­nde dokumentär, inspelad 2015-17, men jag tycker att hon missar en del. Som detta att Stefan Löfven förra året valde att skippa Visby och ge sig ut på en landsortst­urné för att snacka med vanligt folk i stället för med journalist­er. När Sveriges statsminis­ter tycker att Almedalsve­ckan inte är så jäkla viktig borde det leda till ett visst mått av oro från arrangörer­nas sida, men Löfven dyker upp på Gotland första veckan i juli 2018.

 ??  ?? CIRKUS ALMEDALEN. Visby invaderas av politiker, journalist­er, lobbyister och annat löst folk under en vecka på sommaren.
CIRKUS ALMEDALEN. Visby invaderas av politiker, journalist­er, lobbyister och annat löst folk under en vecka på sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden