Hallands Nyheter

Politikers retorik retar glesbygden

- OWE NILSSON/TT

Hela Sverige ska leva, lovar partierna. Den retoriken riskerar att öka på frustratio­nen i glesbygden, tror forskare. – Det vore bättre om politikern­a gick ut och sa vad man kan förvänta sig om man inte bor i en stad, säger professor Charlotta Mellander.

Hon får medhåll av chefsekono­men på Sveriges kommuner och landsting (SKL), Annika Wallenskog.

– Ska det vara så att man ska kunna flytta precis vart som helst och kunna begära exakt samma service? Det har vi aldrig diskuterat­i Sverige men jag tror att man måste ta upp den frågan, säger hon.

I helgen är det Landsbygds­riksdag i Örnsköldsv­ik. Bara Kd-ledaren Ebba Busch Thor av partiledar­na vågar utebli. Stad kontra land har inte minst efter Donald Trump och Brexit blivit en fråga inget parti vågar bortse ifrån.

MISSNÖJET VÄXER ÖVER att offentlig service brister, trots att man betalar lika mycket och ofta mer i skatt i glesbygden. Förtroende­t för regering och riksdag och medier är lägre där och beredvilli­gheten att rösta på Sverigedem­okraterna betydligt större.

Vid sidan av offentlig service är transporte­r avgörande för att ”hela Sverige ska leva”. Att flygbolage­t Nextjet gått i konkurs riskerar till exempel att få allvarliga konsekvens­er för mindre orter, framför allt i Norrland.

Charlotta Mellander är professor i nationalek­onomi vid internatio­nella handelshög­skolan vid Jönköpings universite­t och en av landets främsta experter på städer, kreativite­t och regional utveckling. Hon tror att politikern­a binder ris åt egen rygg med retoriken om att hela Sverige ska leva.

– Det är en sak att säga att hela Sverige ska leva men det gör det ju inte. Sitter man på landsbygde­n och ser att inte hela Sverige lever, så räcker det ju inte bara med att säga det, säger hon.

EN NEDSKRUVAD, MER realistisk retorik vore bättre, tror hon.

– Men det blir samtidigt litet av ett politiskt självmord om man i många års tid sagt att hela Sverige ska leva och så plötsligt vänder på retoriken, framför allt när vi har ett val som närmar sig, säger Mellander.

Grundprobl­emet med lika service för alla är naturligtv­is att man på vissa ställen bor väldigt tätt och på andra väldigt glest.

Vellinge som har lägst kommunalsk­att i landet med 29,19 har 250 människor per kvadratkil­ometer. Dorotea, som har högst kommunalsk­att med 35,15, har en person per kvadratkil­ometer.

– Bor man glest är det både svårt och dyrt att hålla igång offentlig service av god kvalité. Sen är det många saker som ligger utanför politikens räckhåll. Människor flyttar och mest flyttar de mellan 18 och 35 år, och vart de väljer att flytta sätter hela den här utveckling­en. Man kan inte från politiskt håll hejda var människor vill bo, säger Mellander.

”Det är en sak att säga att hela Sverige ska leva men det gör det ju inte.” CHARLOTTA MELLANDER

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden