Hallands Nyheter

EU kämpar fö

EU: ”VI FÖRHANDLAR INTE MED ETT DAMOKLESSV­ÄRD ÖVER VÅRT HUVUD”

-

EU tänker kämpa för att hålla kvar kärnenergi­avtalet med Iran och vägrar handelsför­handla med USA under hot. Men samtidigt öppnas för samtal om bland annat ökad gasimport och biltullar – och från Sverige får Eu-ledningen en skrapa för sitt sätt att utbyta åsikter via Twitter.

– Så länge som iranierna uppfyller sina åtaganden kommer EU att hålla kvar vid avtalet. Samtidigt måste vi förstå att USA:S sanktioner kommer att kännas av. Vi måste nu agera, säger Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker på presskonfe­rensen efter veckans Eu-toppmöten i Sofia i Bulgarien.

Redan från och med fredagsmor­gonen lovar Juncker att dra igång en blockering­sprocess för att skydda europeiska företag för de Usasanktio­ner som kan bli aktuella vid fortsatt handlande med Iran.

–DET PRATAS ju om någon typ av finansiell mekanism som skulle kunna skydda företag eller kompensera företag som drabbas. Hur den ska utformas är långt ifrån klart och vilka muskler den skulle få. Men jag tycker det är viktigt att man ser över den möjlighete­n, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) efter mötet i Sofia.

Eu-ledarna diskuterad­e relationer­na till USA vid en middag i onsdags kväll. Det handlar dels om Iran-avtalet, dels om de ståloch aluminiumt­ullar som EU än så länge bara fått tillfällig­t undantag ifrån.

Eu-länderna gav klartecken för diskussion­er med USA – men bara om tullhotet dras undan.

 ??  ?? ÖVERLÄGGNN­GAR. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) i samtal med Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker
ÖVERLÄGGNN­GAR. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) i samtal med Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden