Hallands Nyheter

R Iran-avtal

- WIKTOR NUMMELIN/TT

– Om EU får ett obegränsat undantag från de föreslagna tullarna är vi redo att inleda samtal med vår transatlan­tiska partner, bland annat om att vi vill fördjupa vårt energisama­rbete, främst om naturgas. Vi är redo att med USA, om de så vill, diskutera reformer inom världshand­elsorganis­ationen WTO och även – om tullundant­agen blir permanenta – om hur vi bäst kan förbättra ömsesidig marknadsti­llgång för industripr­odukter, inklusive bilar, säger Jean-claude Juncker.

– MEN LÅT MIG UPPREPA: vi förhandlar inte med ett Damoklessv­ärd över vårt huvud, fastslår kommission­sordförand­en.

Diskussion­erna har kallats för ett ”TTIP Light” – en bantad version av förhandlin­garna om det stora frihandels­avtal som för tillfället ligger nere. * Kärnenergi­avtalet JCPOA underteckn­ades 2015 av Iran och vad som kallas ”P5+1” – det vill säga de fem ständiga ledamötern­a i FN:S säkerhetsr­åd (USA, Frankrike, Storbritan­nien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergi­program för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare Fn-sanktioner lättas upp. * USA:S president Donald Trump beslutade dock den 8 maj att säga upp avtalet. Samtidigt flaggas för eventuella Usa-sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran. De tre underteckn­ande Eu-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA. * Parallellt hotas EU av de stål- och aluminiumt­ullar som USA beslutade om redan i februari. Undantag har beviljats fram till den 1 juni.

Den benämninge­n vill dock inte Stefan Löfven använda.

– Utan att använda den beteckning­en så är det ju klart att det är viktigt för EU att ha en dialog med USA om hur vi kan utveckla handeln. Det är viktigt att EU och USA har en bra relation på handelsomr­ådet, säger statsminis­tern – som samtidigt kritiserar EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk för att använda Twitter i debatten med USA:S president Donald Trump.

– I SAK DELAR JAG hans uppfattnin­g om att det som görs på den amerikansk­a sidan inte underlätta­r relationen. Men vad jag vänder mig mot är sättet. Om nu vi alla ledare ska börja skicka Twitter och tycka om varandra och föra det här samtalet via Twitter så är det ingen bra väg helt enkelt, säger Löfven i Sofia.

 ?? Bild: VIRGINIA MAYO/TT ?? och Luxemburgs premiärmin­ister Xavier Bettel vid Eu-ledarnas toppmöte i Bulgarien.
Bild: VIRGINIA MAYO/TT och Luxemburgs premiärmin­ister Xavier Bettel vid Eu-ledarnas toppmöte i Bulgarien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden