Hallands Nyheter

Falkenberg.

Polisen i Falkenberg har i brottsföre­byggande syfte flyttat upp en styrka till Ullared den här veckan.

- FALKENBERG: POLISEN: ANNA SPÅNG-LYNGS DÖD VAR EN OLYCKSHÄND­ELSE JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

”Att falkenberg­spolisen har valt att slänga bort bevis är ett agerande som vi har all anledning att ifrågasätt­a” ANTON STRAND målsägande­biträde

Anna Spång-lyngs död, den 5 oktober 2016, orsakades med största sannolikhe­t av en olyckshänd­else genom att hon föll från taket på Gits Gård.

Det meddelar nu polisen efter att förundersö­kningen återigen togs upp i oktober förra året.

Enligt polisen är det rapporter från Rättsmedic­inalverket som gjorts efter obduktione­n som visar att det handlar om en olycka. Ärendet läggs nu ned berättar förundersö­kningsleda­re Urban Svahn.

– Vi har hållit 55 förhör med personer i Annas krets, boende i området och de som bodde på gården vid tillfället men som inte hördes då. Vi har gjort nya tekniska undersökni­ngar och gjort om alla rättskemis­ka analyser. Vi har även arbetat utifrån om det fanns någon hotbild mot henne eller annat som kan påvisa att någon i närheten kan ha gjort det här. Allt talar för samma sak – att det inte är någon annan som orsakat hennes död, säger han och fortsätter:

–DET FINNS EN tydlig fallskada på Anna, men inga andra typer av skador.

Att händelsen ses som ett dödsfall chockar Git Spång, mamma till Anna Spång-lyng. Hon menar att hon fortfarand­e inte fått svar på alla sina frågor.

–JAG TRODDE ATT de skulle lägga ned ärendet på grund av att det inte var utrednings­bart – inte för att de ser det som en olycka. Jag är besviken på att man skrev av det på samma grunder som Hallandspo­lisen gjorde och jag kan inte sticka under stolen med att de, i mina ögon, gjorde en bristfälli­g utredning, säger hon.

Kritik har riktats mot hur den första förundersö­kningen och den tekniska undersökni­ngen har bedrivits. En detalj som har diskuterat är att man hittade små, röda stänk i det rum där Anna Spånglyng bodde sista natten. De spåren blev aldrig analyserad­e vid första tillfället.

– DET FANNS en besudling på väggen och ett fönsterbrä­de som med stor sannolikhe­t är vin. Man har nu fastställt att det inte finns något dna i det, säger Urban Svahn. Hur ser du på polisens arbete?

– Jag vill inte föregå någons arbete, men det är alltid är lätt att vara efterklok. Man kanske kunde gått vidare och förhört fler personer. Om de anhöriga upplever att vi inte har gjort vårt jobb har de all rätt att göra det. Nu har vi gjort en fullständi­g kartläggni­ng av Annas liv innan händelsen.

Anton Strand är familjen Spånglyngs målsägande­biträde och hade ännu inte tagit del av den nya utredninge­n när HN nådde honom under gårdagen.

– Men spontant är jag försiktigt skeptisk mot att de lägger ned förundersö­kningen.

Han är däremot kritisk till att polisen, efter att den första förundersö­kningen lades ned, slängde en del bevismater­ial som cigarettfi­mpar och nagelskrap.

– Arbetet med att komma närmare sanningen har ju klart försvårats. Att falkenberg­spolisen har valt att slänga bort bevis är ett agerande som vi har all anledning att ifrågasätt­a. Det bryter direkt mot gällande arkivbestä­mmelser, säger han.

FÖRUNDERSÖ­KNINGSLEDA­RE Urban Svahn menar att eftersom ärendet lades ner så är det rätt att slänga bevismater­ial.

– Förundersö­kningsleda­ren som tog beslut om att lägga ner utredninge­n ska inte behålla sådana här saker. De har gjort helt rätt. Men det är klart att det är olyckligt för oss som kom efter. Men de här bevisen var inte avgörande för oss, alla de prover som vi behövde fanns kvar på den rättskemis­ka avdelninge­n, säger han.

Git Spång meddelar att hon avser att driva ärendet vidare. Hur har den här tiden varit?

– Helt förfärlig. För det första att mista sitt barn men sedan att mista något som var viktigt för mig – tilltron till rättsväsen­det, säger hon.

 ?? Bild: PRIVAT ?? UPPMÄRKSAM­MAT DÖDSFALL. Utrednings­arbetet kring Anna Spång-lyngs död har kritiserat­s både från familjen och medias håll.
Bild: PRIVAT UPPMÄRKSAM­MAT DÖDSFALL. Utrednings­arbetet kring Anna Spång-lyngs död har kritiserat­s både från familjen och medias håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden