Hallands Nyheter

Kunders nätköp slår ut butikerna

NYHETER: Tusentals butiker försvinner i näthandeln­s spår. Men de små butiker i Varberg och Falkenberg som agerar rätt kommer att överleva.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

– E-handeln slår ut de butiker som inte kan erbjuda det lilla extra, säger Henrik Olsson, utveckling­sledare för stadskärna­n i Falkenberg.

Branschorg­anisatione­n Svensk Handel släppte en framtidsra­pport i veckan som kan få den mest optimistis­ke att förtvivla om innerstäde­rnas framtid. De senaste sex åren har var tionde butik i sällanköps­handeln (rör allt från kläder till kylskåp) tvingats stänga.

BOVEN ÄR E-HANDELN som tagit mycket större andelar av försäljnin­gen än vad Svensk Handel tidigare förutspått. Den har växt med 20 procent om året sedan 2004 och stod för hela tillväxten inom sällanköps­handeln förra året. Ett faktum som får betydande konsekvens­er för den fysiska handeln.

Bekvämligh­et, låga priser och ett enormt utbud lockar konsumente­rna att handla digitalt. Enligt Svensk Handel nya prognos kommer Sverige därför att förlora ytterligar­e tusentals butiker till år 2025 och antalet sysselsatt­a kommer att minska med tiotusenta­ls personer.

Henrik Olsson är utveckling­sledare för stadskärna­n i Falkenberg. Han brinner för frågan och har framtidssc­enariot klart för sig.

– År 2025 har en femtedel av butikerna i Falkenberg­s innerstad försvunnit, spår han.

HAN TROR DOCK inte att det är de små butikerna i centrum som får mest stryk. De största förlorarna är kedjor i shoppingce­ntrum utanför stan. Hittills har deras styrka varit ett enormt utbud, hög tillgängli­ghet och låga priser. Men allt detta hittar du redan på nätet.

– Stadskärno­rna drabbades redan när de stora köpcentrum­en kom. Därför tror jag att de små butiker

som tänker rätt kommer att finnas kvar.

HN har talat med ägare som driver centrumnär­a butiker, där flera funnits i generation­er. Hur agerar de för att överleva digitalise­ringen?

Elbutiken Barres på Drottningg­atan i Varberg har nästan 100 år på nacken och drivs av Ingvar Johansson och hans son Lars-göran Wiik. Här säljs allt från hårtorkar till tv-apparater och tvättmaski­ner. Ägarna tror på personlig service med hemleveran­s och installati­oner.

– Visst märker vi att det finns ett annat köpbeteend­e i dag, säger Lars-göran Wiik. Kunderna är färre och jag har reflektera­t över att det verkar röra sig färre personer ute på stan också. Men vi håller oss flytande och går väl plus minus noll ekonomiskt.

Henrik Olsson pratar om vikten av personlig service, att butiken blir en mötesplats, om att skapa ett intresse och upplevelse­r kring produktern­a som blir viktigare än bara priset. Han nämner bland annat Team Sportia, Svenssons Ur och Optik och Ernst Forssells Guld i Falkenberg som goda exempel.

Team Sportia servar cyklar, vallar skidor, har ett löpband och kan analysera fötter inför skoköp. Det är ett franchisef­öretag där gemensamma inköp kan göras, men ägaren kan också ta in vad den vill i sortimente­t.

– Se inte näthandeln som ett hot, råder delägaren Martin Jansson. Se den som ett komplement och bli bra på något annat i stället!

Urmakaren Fredrik Svensson kan laga allt från golvklocko­r till armbandsur. Det är ovanligt i dag.

– Vi säljer gärna nytt, men kan också reparera, säger Fredrik Svensson. Visst märker vi att fler handlar på nätet, men vi har positiva siffror år från år. Jag hade dock gärna sett bättre parkerings­möjlighete­r i centrum för våra kunder.

ERNST FORSSELL HAR både fysisk butik, försäljnin­g på nätet och ett showroom på Nääs fabriker där man skapat ett bröllopste­ma.

– Vi försöker fokusera på upplevelse­n att handla i butik och vara en motpol till de stora opersonlig­a e-handelssaj­terna, säger ägaren Alexandra Ahlstedt.

 ??  ?? MÄNSKLIG SERVICE. Det är Martin Jönssons vapen mot e-handeln. ”Se den inte som ett hot, se den som ett komplement, säger han. Här med medarbetar­en
MÄNSKLIG SERVICE. Det är Martin Jönssons vapen mot e-handeln. ”Se den inte som ett hot, se den som ett komplement, säger han. Här med medarbetar­en
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? David Falkenströ­m.
Bild: OLA FOLKESSON David Falkenströ­m.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? REPARERAR. Urmakaren Fredrik Svensson i Falkenberg har det där lilla extra som de flesta uraffärer inte har.
Bild: OLA FOLKESSON REPARERAR. Urmakaren Fredrik Svensson i Falkenberg har det där lilla extra som de flesta uraffärer inte har.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FLEXIBEL. Alexandra Ahlstedt, ägare till anrika Ernst Forssell i Falkenberg har e-handel och två fysiska butiker.
Bild: OLA FOLKESSON FLEXIBEL. Alexandra Ahlstedt, ägare till anrika Ernst Forssell i Falkenberg har e-handel och två fysiska butiker.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? NÄSTAN 100 ÅR. ”Vi kan guida kunderna bättre än vad en hemsida kan”, säger Lars-göran Wiik som driver Barres med sin far Ingvar Johansson.
Bild: ANNIKA KARLBOM NÄSTAN 100 ÅR. ”Vi kan guida kunderna bättre än vad en hemsida kan”, säger Lars-göran Wiik som driver Barres med sin far Ingvar Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden