Hallands Nyheter

Skolans surfplatto­r stulna

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Ett stort antal surfplatto­r stals från Tångaskola­n på torsdagsef­termiddage­n när åtta dörrar bröts upp av okända gärningsmä­n. Men när vaktbolage­t kom till skolan var tjuvarna borta.

Total åtta rum bröts upp och genomsökte­s på skolan under torsdagskv­ällen när okända gärningsmä­n fick med sig 46 surfplatto­r och en dator.

Inbrottet inträffade strax efter klockan 19 på torsdagen och gärningsmä­nnen tog sig in på skolan genom att bryta upp en entrédörr. Därefter har ytterligar­e åtta rum brutits upp och totalt har 46 surfplatto­r och en dator stulits.

Men när larmet väl gick igång och vaktbolage­t kom till platsen kort efteråt var gärningsmä­nnen redan borta.

– VI TROR ATT de har tagit sig in i byggnaden innan larmet har gått igång även om larmet brukar slås på ganska tidigt på kvällen. Men de har varit på jakt efter våra digitala verktyg och fått med sig ganska många av våra surfplatto­r, säger Leif Sandlund, rektor på Tångaskola­n.

När HN pratar med honom på fredagsför­middagen har de precis börjat inventera för att ta reda på exakt vad som saknas och vad som behöver lagas.

– De har inte stökat runt så mycket och gjort någon större skada inuti skolan förutom på dörrar och lås. Vi vet att de rörde sig i flera delar av skolan som hör ihop, men de var inte kvar när vaktbolage­t kom hit. De visste nog vad de gjorde och hur de skulle göra om de hittade vad de letade efter, säger Leif Sandlund.

VARJE ELEV HAR sin egen surfplatta på skolan och inbrottet ställer såklart till det för både elever och lärare säger Leif Sandlund.

– Självklart kan det aldrig riktigt bli som vanligt dagen efter något sånt här har hänt. Men vi får ändå försöka fortsätta med vårt lärande och ge alla drabbade det stöd som behövs. För en del elever blir ju känslan att det här är något som är riktat mot just dem trots att det inte är så. Vad känner du själv efter det som har hänt?

– Jag tycker det är sorgligt att vi drabbas av det här just eftersom det påverkar hela skolan. Det blir väldigt jobbigt för alla när de ser att deras skola och lärmiljö har drabbats. Nu har en polisanmäl­an upprättats och vi ska göra klart inventerin­gen och se till att laga det som har förstörts. Sedan får polisen fortsätta med sin utredning.

DET ÄR INTE första gången som skolor i Halland utsätts för inbrott där surfplatto­r försvinner. Flera skolor i Halmstad har under våren drabbats av inbrott där gärningsmä­nnen vid ett tillfälle stal 500 surfplatto­r till ett värde av en och en halv miljon kronor. I januari i år stals surfplatto­r vid inbrott både på Långavekas­kolan i Glommen och på Deromeskol­an och Buaskolan i Varberg.

Polisen meddelar under fredagen att de inte finns några gripna för inbrottet på Tångaskola­n.

”Vi vet att de rörde sig i flera delar av skolan som hör ihop, men de var inte kvar när vaktbolage­t kom hit. De visste nog vad de gjorde och hur de skulle göra om de hittade vad de letade efter”

LEIF SANDLUND

Rektor Tångaskola

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? OMFATTANDE STÖLDER. Tångaskola­ns rektor Leif Sandlund och biträdande rektor Frida Omberg hade fullt upp på fredagen efter inbrottet på skolan.
Bild: LENA LYXELL OMFATTANDE STÖLDER. Tångaskola­ns rektor Leif Sandlund och biträdande rektor Frida Omberg hade fullt upp på fredagen efter inbrottet på skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden