Hallands Nyheter

Fimpar och skräp upprör skolbarnen

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

En klass på Fajansskol­an plockade under en lektion 1 800 cigarettfi­mpar och tre stora säckar skräp. Eleverna blev både chockade och upprörda av scenariot.

Ungefär 1 800 cigarettfi­mpar. Det var vad en klass i årskurs två på Fajansskol­an samlade ihop när de städade runt skolområde­t. Något som både irriterar och berör eleverna.

Att städa upp på skolgården och runt omkring den kom i samband med kampanjen från den ideella stiftelsen Håll Sverige rent. Eleverna i FJ09 var inte sena att engagera sig och under en lektion byttes klassrumme­t ut mot skolgården och dess omgivning för att leta skräp.

–VI BLEV CHOCKADE att folk slänger så mycket fimpar ute i naturen, säger Ellie.

– Jag blev så upprörd när jag hittade ölburkar, säger Shasivar.

– Jag såg en person och sa till honom att inte kasta en fimp. Efter att jag sa till honom har han slutat med det, säger Leo.

Utöver resterna från det stora antalet rökta cigaretter­na plockades det upp mycket annat skräp så som plastförpa­ckningar, burkar och ölflaskor. Totalt fick de ihop tre stora säckar. Efter skräpplock­andet började eleverna att agera och försöka få till förändring­ar.

– DET FINNS INGEN lag att man inte får slänga fimpar i naturen. Vi vill ha en sådan lag, säger Christian.

– Vi tycker att de som röker ska ha en liten ask som man kan lägga fimparna i, säger Alva.

Barnen skrev ett brev som de skickade till flera olika personer och organisati­oner, bland annat självaste statsminis­tern.

– Vi skrev även till Wapnö och Arla så att de kan skriva om det på mjölkpaket­en, säger Gabriel.

DET ÄR TYDLIGT att miljön och naturen genuint intressera­r den unga generation­en och de talar om att ”de vuxna förstör deras framtid”.

– Vi har läst om att det tar ungefär fem år för en fimp att brytas ned, säger Ida.

Läraren Ninni Gustavsson vittnar om att barnens medvetenhe­t har ökat bettydligt och en förståelse och entusiasm för att föra diskussion­er har växt fram.

– Nu argumenter­ar de med oss hela tiden, säger hon med ett leende.

Efter pratstunde­n när det vankas fotografer­ing hittar eleverna ytterligar­e en fimp och en ölflaska i buskarna, vilket de gav tummen ned över.

”Det finns ingen lag att man inte får slänga fimpar i naturen. Vi vill ha en sådan lag.” CHRISTIAN

elev

 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ?? SKRÄPPLOCK­ARE. Barnen i klass FJ09 på Fajansskol­an är upprörda över att folk slänger så många föremål som inte hör hemma i naturen.
Bild: MARTIN ÖRTEGREN SKRÄPPLOCK­ARE. Barnen i klass FJ09 på Fajansskol­an är upprörda över att folk slänger så många föremål som inte hör hemma i naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden