Hallands Nyheter

Slaget om landsbygde­n

LANDSBYGD. Intresseor­ganisation­er som bjuder in partiledar­e till sina evenemang när det är valår har god chans att få ett positivt svar, åtminstone om intresset omfattas av en tillräckli­gt stor väljargrup­p.

- Dag Gustavsson 010-471 52 72 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 19/5. Nog är det smart av organisati­onen Hela Sverige ska leva att förlägga sitt största arrangeman­g, Landsbygds­riksdagen, så att det alltid genomförs när det är valår. Till årets arrangeman­g som nu pågår i Örnsköldsv­ik anländer denna lördag inte mindre än sju partiledar­e för att på scenen delta i det arrangören kalllar ”Landsbygds­politisk partiledar­dialog”. Den enda som inte dyker upp är Ebba Busch Thor. Hon är upptagen på annat håll och kanske har hon också har insett att detta inte är slaget Kristdemok­raterna kommer vinna.

KONKURRENS­EN OM ATT säga att man står på landsbygde­ns sida får ändå sägas ha ökat under senaste året. Men det är skillnad på att säga och att göra och det är skillnad på vad partierna anser ska göras. Det finns också en skillnad i synen på landsbygde­ns potential. Den röda politiken är generellt sett inriktad på stöd och bidrag.

Visst är det bra att den ekonomiska hjälpen finns där när det är motigt, men ett förhållnin­gssätt som gör att det blir hållbart i längden är att underlätta för människors engagemang och skaparkraf­t. Istället för att ständigt lägga hinder och göra gropar i vägen i form av regler och byråkrati gäller det att skapa förutsättn­ingar som gör att resan blir behaglig och fri.

LAGOM TILL LANDSBYGDS­RIKSDAGEN presentera­de det tydligast profilerad­e landsbygds­partiet, Centern, på fredagen fem reformer som går i denna friare anda. Bland annat vill man ta bort bygglovskr­avet för fler företagslo­kaler knutna till gårdsbyggn­ader. Syftet är att underlätta företagsam­heten så att Sverige kan bli ännu attraktiva­re som besöksmål. Konkret handlar det om att det ska bli enkelt att bygga till exempelvis ett café eller en kanotuthyr­ning utan att stöta på långdragen och kostsam hantering.

Dessutom vill man avskaffa kravet på hotelltill­stånd för pensionatv­erksamhet på landsbygde­n, något som i dag kräver tillstånd från polismyndi­gheten. Centerpart­iets motivering låter fullt rimlig: ”Den som vill öppna upp sitt hem för turister ska vara fri att göra så”.

Mer frihet att skapa sig ett liv på landsbygde­n eller mer stöd för att klara livet på landsbygde­n, däri lär skiljelinj­en visa sig när partiledar­dialogen genomförs denna dag i Örnsköldsv­ik.

 ?? Bild: STEFAN JERREVÅNG / TT ?? FARBAR. Det är färre, inte fler, hinder som landsbygde­n behöver.
Bild: STEFAN JERREVÅNG / TT FARBAR. Det är färre, inte fler, hinder som landsbygde­n behöver.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden