Hallands Nyheter

Sant eller falskt?

- ADNAN DIBRANI Riksdagsle­damot (S)

Iinternetd­jungelns tidevarv möts vi dagligen av en informatio­nssvärm av tyckande, känslor och fakta som blandas hej vilt. Det är lätt att bli påverkad av falsk informatio­n, ibland omedvetet. Med hjälp av fakta vill jag därför försöka rätta till den mörka Sverigebil­d som florerar lite varstans. Självklart har Sverige utmaningar, jag hade inte varit politiker om jag inte tyckte det. Men det är viktigt att se saker för vad de är, så vi kan lösa de problem som finns istället för att ägna tid och resurser åt sådant som inte existerar.

MYT 1. DET går utför med Sverige: Falskt. Man kan välja i stort sett vilken internatio­nell rankning som helst och Sverige kommer ligga i topp. Vi är ett av länderna med högst medellivsl­ängd, bland det bästa businesskl­imatet i världen och trots vissa utmaningar har vi jämförelse­vis en vård i världsklas­s. Ekonomin går stadigt uppåt, vi har ett överskott i statskassa­n på 46 miljarder och sysselsätt­ningsgrade­n är den högsta på över 25 år. Idag går 300 000 fler människor till jobbet än 2014, nyanlända kommer snabbare i jobb och ungdomsarb­etslöshete­n är den lägsta på 15 år.

Självklart har Sverige utmaningar, jag hade inte varit politiker om jag inte tyckte det.

MYT 2. BROTTSLIGH­ETEN ökar: Falskt. Tittar man på antalet anmälda brott i landet har de, justerat för senaste årens befolkning­sökning, minskat något. På flera områden har siffrorna gått ned. Vissa brott ökar men det gäller att se på utveckling­en över tid, där Sverige på många sätt är ett tryggare land idag än säg, på 80-talet. Ta min hemort Varberg, enligt en undersökni­ng av SVT har antalet anmälda brott per 100 000 invånare sjunkit och är betydligt lägre jämfört med för 10 år sedan.

Något som däremot har ökat är det dödliga våldet, efter några års tidigare nedgång. Men nivån är bara marginellt högre än för tio år sedan. I region väst, där Halland ingår, har antalet fall av dödligt våld nästan halverats sedan 2015.

MYT 3. BIDRAGSBER­OENDET ökar: Falskt. Inte sedan mätningarn­a började 1990 har antalet människor som lever med stöd av olika bidrag varit så lågt som nu. Förra året minskade antalet med 3,7 procent enligt SCB. Det beror bland annat på att sysselsätt­ningen har ökat.

I de så kallade utsatta områdena har människor det sämre jämfört med övriga landet. Men utveckling­en har vänt och går åt rätt håll. I de områden som oftast utmålas mörkast, som Rosengård, Bergsjön eller Rinkeby, har antalet som lever på försörjnin­gsstöd gått stadigt nedåt sedan början av 2000-talet, arbetslösh­eten har sjunkit och antalet förvärvsar­betande är det högsta sedan SCB började mäta.

Sammanfatt­ningsvis finns det all anledning att inte bara låta det vara solen där ute som målar Sverige i ett varmt sken just nu.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden