Hallands Nyheter

Fimpar är också skräp

- DAG GUSTAVSSON

LEDARKOMME­NTAR 19/5. Att välja rökning som en last i sitt liv är ett fritt val. Att samhället sedan tar beslut som gör det dyrt och krångligt kan säkert uppfattas som irriterade av den som röker, men besluten fattas därför att rökning så uppenbart inte står på listan över det som är bra för människokr­oppen och att det därför hamnar på det som samhället i slutänden får bekosta.

DET MÄRKLIGAST­E MED rökare, förutom att det ryker ur munnen på dem även dagar när det inte är kallt ute, är dock att väldigt många av dem tror att fimpen som blir över inte räknas in i kategorin skräp. Det vill säga, inte alla men väldigt många rökare, slänger fimpen på marken.

Detta upptäckte sannerlige­n eleverna i FJ09 på Fajansskol­an i Falkenberg när de skulle städa skolgården och området runt skolan. Cirka 1800 fimpar plockades upp, vilket går att läsa om i tidningen i dag.

EN DEL RÖKARE motiverar sin handling med att de vill undvika risk för brand i papperskor­gen. Men har man lärt sig röka, bör man även lära sig att kväva glöden i sina fimpar.

En del anser möjligen också att detta är deras sätt att få ut något av den höga skatten på cigaretter, det vill säga att överlåta åt de offentligt anställda att städa upp efter dem. Men det är inte detta som skatten på rökning är till för. Främst är det ett sätt att förebygga genom att hög kostnad ska motverka frestelsen att börja, men det är ju samtidigt inte fel att det finns pengar till den sjukvård som rökningen leder till.

Men okej, slut på den moraliska predikan nu. Att röka står dig fritt att göra, men vänligen plocka upp fimpen efter dig.

Att röka står dig fritt att göra, men vänligen plocka upp fimpen efter dig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden