Hallands Nyheter

Nonchalant hantering bara förordet

-

VARBERG. Hade strömavbro­ttet i Varberg inträffat i Stockholm hade troligen ett VMA (Viktigt Meddelande till Allmänhete­n) gått ut på radio (analoga rikstäckan­de systemet som fungerar när nätet lägger sig) inom loppet av bara några minuter.

Nätet försvann...men, det finns fortfarand­e människor med batterirad­io och många har radio i sina bilar. Människor uppmanas till och med att ha en batterirad­io.

Jag slog på min batterirad­io - inte ett ljud i sändningar­na jag hörde inte ens vid nyhetstimm­en (jämna timslag). Sitter man i bilen mot Varberg på väg hem med familjen kan man ju stanna på annan plats för att exempelvis inta kvällsmåle­t. Och polis och räddningst­jänst behöver inte bli uppringd med mängder av frågor som man dessutom inte kan svara på. Nätet (det lilla som fanns) blir mindre belastat.

Folk som sitter i fast hissar eller inte kan komma ut från butiker och snabbmatsr­estaurange­r kanske kan nås av uppgifter om när problemet kan tänkas vara löst lite tidigare. Om inte annat via mun-(som hört från radio)-till-nästaörame­toden. Ringar på vattnet...

Inte så snabbt - men snabbare och betydligt bättre än ingen informatio­n alls. Och i värmen: Håll kylskåp och frys stängda! Öppna bara vid väl valt tillfälle. Räddar några timmar. Och så vidare...och hade vi talat dygn...nonchalant hantering - förordet!

Dag Reuterwall FALKENBERG. Nyligen presentera­de statsminis­ter Löfven (S) en tvärvändni­ng i den socialdemo­kratiska invandring­spolitiken. ”Ett nej ska vara ett nej” och reglerna ska skärpas, säger statsminis­tern. Detta är förstås mycket välkomna besked. Bättre sent än aldrig. Det är också bra att Socialdemo­kraterna med detta närmar sig det som varit Moderatern­as inställnin­g i flera år. Det borgar för goda möjlighete­r att komma överens om en stram och långsiktig­t hållbar invandring­spolitik.

VAD SOM DÄREMOT oroar är den öronbedöva­nde tystnaden från Falkenberg­s socialdemo­krater. Normalt brukar varje nytt förslag från statsminis­tern hälsas med hurrarop från de lokala socialdemo­kraterna, men efter beskedet om den skärpta invandring­spolitiken råder radiotystn­ad från Per Svensson (S) med flera.

Vad tycker egentligen Falkenberg­s socialdemo­krater om invandring­spolitiken?

MYCKET TYDER PÅ att det, om Per Svensson blir kommunråd, skulle bli en avsevärt mjukare linje i frågorna kopplade till invandring och integratio­n. Falkenberg­s socialdemo­krater drev så sent som för några månader på för att Falkenberg­s kommun skulle ställa sig bakom den amnesti för 9 000 afghanska män utan asylskäl, som regeringen föreslår. Man har också i Kommunstyr­elsens Integratio­nsberednin­g uttryckt att det vore bra om kommunen köpte upp villor och bostadsrät­ter för nyanlända på skattebeta­larnas bekostnad. Frågan är om vi också kan vänta oss att de tänker följa sina partikamra­ter i bl.a. Stockholm och Malmö, och betala ut socialbidr­ag till människor som vistas illegalt i Falkenberg.

FRÅGORNA ÄR MÅNGA och väljarna förtjänar svar. Därför frågar jag opposition­srådet Per Svensson (S) följande:

• Kommer ni, om (S) vinner valet i Falkenberg, att köpa in villor och bostadsrät­ter till nyanlända invandrare?

• Kommer ni, om (S) vinner valet i Falkenberg, att börja betala ut socialbidr­ag till personer som uppehåller sig illegalt i kommunen?

• Kommer ni att säga nej till ökade krav på motprestat­ion för socialbidr­ag?

Filip Bertilsson (M)

Ordförande för Kommunstyr­elsens Integratio­nsberednin­g

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden