Hallands Nyheter

Marinan får nobben av kommunen

- Marcus.alsnas@hn.se

Småbåtsham­nen på Getterön får inte köpa marken som de arrenderar av kommunen. Hamnfolket har velat köpa för att kommunen inte ska sälja till någon annan.

Sedan kommunen härom året sålde en bit mark inom det område som kommunen arrenderad­e ut till småbåtsham­nen har hamnen ställt frågan till kommunen om de kan tänka sig att sälja marken till dem.

– Vi såg en möjlighet. Om kommunen var beredd att sälja en bit mark till någon annan kanske de var beredda att sälja resten till oss? säger Martin Corin som är sekreterar­e i Getterön Marina.

Nu kommer kommunens svar svart på vitt: nej, ni får inte köpa marken.

SKÄLET ÄR ATT kommunen vill säkra allmänhete­ns tillgång till området. Kommunen är orolig för att en ny ägare ska försämra möjlighete­rna för människor att passera och vistas i och intill området, oavsett om det är dagens båtklubb eller – i ett framtida skede – någon båtklubben väljer att sälja vidare till. Och då någon som inte har allmänhete­ns tillträde för ögonen.

–Eftersom vi vet ungefär vad kommunen sålde för så bestämde vi oss för att visa intresse, säger Martin Corin.

ÄVEN OM BÅTKLUBBEN visat intresse för hela det område de arrenderar så hade det egentligen räckt om de fått köpa loss delar, nämligen den mark på vilken båtklubben­s hus ligger och de uppställni­ngsplatser båtklubben har för vinterförv­aring.

– Men det här är inget vi kommer driva vidare. Det var ett försök eftersom vi tyckte oss se en öppning. Vi är fullt nöjda med att arrendera, det har sina fördelar, säger Martin Corin.

KOMMUNENS RÄDSLA FÖR att hamnen i och med ett köp skulle ha riskerat att begränsa allmänhete­ns tillgång till området är något föreningen aldrig haft som avsikt:

–Det är inte vår önskan att begränsa området. Vi vill ju ha en öppen miljö här ute. Sedan är ju uppställni­ngsplatser­na inhägnade men i dagsläget finns inga tankar om att begränsa allmänhete­ns tillgång till bryggorna.

Klubben – med 450 medlemmar – har idag långt ifrån full beläggning. För fem, tio år sedan var det lång kö för att få plats.

– Människor har inte samma tid, ork och energi idag. Oavsett vad man jobbar med så tar jobbet en väldigt stor del. Då är båt något många drar sig för.

Genom att utveckla hamnen ytterligar­e hade det varit lättare att locka nya medlemmar:

– Men allt sådant här går i vågor. På 1970-talet var båtägandet en stor grej. Sedan blev golf en folksport och då minskade antalet båtägare. Och nu har det minskat ytterligar­e.

MARCUS ÅLSNÄS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden