Hallands Nyheter

Fortsatt arbete mot oro på skola

- ANNA JOHANSSON 010-471 50 22 anna.johansson@hn.se

Fortfarand­e pågår arbetet på Rolfstorps skola för att komma tillrätta med orolighete­rna som varit bland elever i högstadiet. En brand i en papperskor­g i början av maj gör att ämnet blev aktuellt igen.

I februari stod en nöddusch i en slöjdsal på hela natten, vilket orsakade allvarliga vattenskad­or. Händelsen var en del av de orolighete­r som eskalerat under hösttermin­en och skolan satte då igång en handlingsp­lan där även socialtjän­st, polis, central elevhälsa och den mobila ungdomsver­ksamheten (MUVE) fanns med i de förebyggan­de insatserna. Nu har snart tre månader gått, och arbetet för att skapa trygghet och arbetsro fortsätter.

INSATSER SKER, ENLIGT rektor Inger Svensson, på flera nivåer. Mer personal är ute på raster och håltimmar för årskurs 7-9 där problemen finns. Man har också gjort insatser både på individ- och gruppnivå. Bland annat med samtalsgru­pper för elever.

– Det är ett långsiktig­t arbete som tar tid, vi är inte i ett läge där vi är helt nöjda ännu, säger rektor Inger Svensson.

FÖR TVÅ VECKOR sedan brann det i en papperskor­g i ett omklädning­srum på skolan. Händelsen är polisanmäl­d. Även händelsen i slöjdsalen tidigare i våras polisanmäl­des. Eftersom det troligtvis handlar om gärningsmä­n som inte är straffmynd­iga är socialtjän­sten också inkopplad.

– Vi har många, positiva, skötsamma elever som inte vill att det ska vara så här. Det är en mindre grupp elever som oroar oss, som inte mår så väl, säger Inger Svensson.

FÖRUTOM SAMTAL MED barnen i de aktuella åldrarna har även föräldramö­ten hållits. Och man har även kontakt med föräldrar till de elever som det gäller.

– Vi träffar föräldrar både enskilt och i grupp och har täta kontakter med föräldrarn­a. Det är en jättevikti­g framgångsf­aktor. Både vi och föräldrarn­a vill att eleverna ska må väl, säger Inger Svensson.

Föräldrafö­reningen har ordnat en föreläsnin­g för föräldrar med socionom Leif Laudinger. Han föreläser om mäns attityder. Han har även varit med i samtalsgru­pper med barnen på skolan om grupptryck och hur man ska bete sig.

– Det var givande och kan kanske göra lite, det är ju en process. Jag förstår att man har arbetet igång och jobbar för att få det bättre på skolan, säger Frida Carlsson från Föräldrafö­reningen, som själv har barn i lägre åldrar och därför inte har märkt så mycket av orolighete­rna på skolan.

Susanne Nilsson som också är med i Föräldrafö­reningen har barn i de aktuella åldrarna.

– Jag upplever att det har blivit bättre. Problemet i just högstadieå­ldrarna handlar mycket om grupptryck, säger hon.

 ?? Bild: ANNA JOHANSSON ?? LÅNGSIKTIG­T. Inger Svensson, rektor på Rolfstorps skola, säger att det är ett långsiktig­t arbete att komma tillrätta med orolighete­rna på skolan.
Bild: ANNA JOHANSSON LÅNGSIKTIG­T. Inger Svensson, rektor på Rolfstorps skola, säger att det är ett långsiktig­t arbete att komma tillrätta med orolighete­rna på skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden