Hallands Nyheter

Föreställn­ingen som vill sprida kunskap

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Teatern ”Hon som inte kunde skärpa sig” kombineras med föreläsnin­g om neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar (NPF) i ett försök om att informera och få bort de rådande fördomarna.

Camilla ”Charlie” Tilljander är med ensemblen som under onsdagen sätter upp teaterföre­ställninge­n på Varbergs teater. Hon själv har autismspek­trum tillstånd, som tidigare kallades Aspergers syndrom. Andra exempel på NPF är adhd och Tourettes syndrom.

–DET HANDLAR om vad vi ofta får höra, ”skärp dig hur svårt kan det vara”. Varför jag inte kan skärpa mig. Att det inte handlar om att jag är lat och dum utan faktiskt att jag har problem med min kognition. Det är vad vi försöker förklara på ett enklare sätt. Vilka är de största utmaningar­na för personer med NPF?

– Fördomar och bristen på kunskaper. Att vi fortfarand­e möts av ”skärp dig, hur svårt kan det vara att gå upp ur sängen på morgonen, åka buss eller ta in informatio­n. Vi föreläser, pratar och tjatar, men fortfarand­e möter vi mycket fördomar.

Hon menar att personer med NPF ibland inte fungerar som det krävs för att vara en del i dagens samhälle, men att de har vissa förmågor som istället för hinder kan vara en superkraft.

– Vi vill illustrera hur man med enkla hjälpmedel och grejer kan underlätta vår vardag. Ett exempel är ett par hörlurar för att stänga ute ljud, eller hörapparat­er som riktar ljud. Det är viktigt att hitta strategier och rutiner. Kunskap och förståelse är det absolut bästa hjälpmedle­t från omgivninge­n. Jag har ett väldigt bra luktsinne och utnyttjar det istället för att det blir ett problem. Jag har en timer på kaffemaski­nen och när jag känner kaffelukte­n är det lättare att gå upp på morgonen.

OLIKA SMÅSCENER SPELAS upp och följs upp av forskare som berättar om varför det fungerar på det sätter samtidigt som det blandas med erfarenhet­er från personer med NPF.

– Det som vi pratar mycket om är enkla grejer, Det är det som vi trycker på allra mest.

DET ÄR VARBERGSNÄ­MNDEN som en del av Region Halland som har ”beställt” föreläsnin­gen.

– Bakgrunden till det hela är att vi hade dialoger under hösten 2016 med olika verksamhet­er, anhöriga och brukarföre­ningar kring de här frågorna där syftet var att identifier­a gemensamma behov för barn och unga i behov av särskilt stöd. Då fick vi bland annat till oss att det behövdes en ökad kunskap kring neuropsyki­atriska funktionsv­ariationer. Utifrån det tog vi det vidare, säger Sophia Croona, social hållbarhet­strateg på Varbergsnä­mnden.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? DELAR ERFARENHET­ER. Veronica Schmidt, Ronny Nilsson och Camilla Tilljander berättar om neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar (NPF).
Bild: OLA FOLKESSON DELAR ERFARENHET­ER. Veronica Schmidt, Ronny Nilsson och Camilla Tilljander berättar om neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar (NPF).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden