Hallands Nyheter

Kritik mot ny handbok i kyrkorna

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Varför bör Gud inte kallas ”han” eller ”herre”? Varför fanns det inte mer nyskriven musik? Det är två av frågorna som har ställts under arbetet med kyrkans nya handbok, som tas i bruk på söndag.

Nio år har gått sedan Svenska kyrkans beslut att uppdatera sina riktlinjer för gudstjänst­ernas språk, musik, struktur och religiösa innehåll. Kritiken mot förslagen från 2012 och 2016 till ny kyrkohandb­ok har stundtals varit hård.

Bland ändringarn­a jämfört med 1986 års handbok som har uppmärksam­mats finns att ord som Herre, Fader och Han, i beskrivnin­gar av Gud, ibland stryks eller ersätts med ett könsneutra­lt ord.

– Jag har inga bekymmer med att säga Herre om Gud. För mig är det som att vi säger Hon om en båt. Vi kan egentligen inte sätta ord på Gud, som är så mycket större än vi kan fånga med våra ord, men vi måste ha ett språk för att kunna prata med varandra, säger Martina Vallerius, präst i Lindberga församling utanför Varberg.

MARTINA VALLERIUS skrev sin magisterup­psats om fadersbild­en i Gamla testamente­t och studerade då även feministis­ka teorier.

– Jag förstår de som tycker att det är ett manligt språk och ett maktspråk, men blir man rabiat kan det få motsatt effekt. Jag tycker att det är lite av en teologisk spetsfundi­ghet och om vi uppmärksam­mar den så blir som att Gud kan ha ett kön.

Hon får medhåll av tonsättare­n Maria Löfberg, organist i Falkenberg­s församling.

– Det är lite dagisvarni­ng att ändra ord för oss som är vuxna och myndiga, samtidigt som det i praktiken fortfarand­e är en skillnad på hur man tänker könsmässig­t kring olika uppgifter.

Maria Löfberg tycker att en del böner och texter känns platta och är snudd på pekoral och är även kritisk till att handboken gör det svårare att följa kyrkoåret.

Ett mål har varit att besökarna ska känna igen sig oavsett kyrka, eftersom exempelvis högmässan alltid innehåller samma moment och samma antal psalmer.

– Ja, men om man får plocka vilka texter och musikstyck­en som helst under året, så kommer det att bli stor skillnad från kyrka till kyrka.

I VINBERG-LJUNGBY församling har förslagen till ny handbok testats sedan 2012, så kyrkobesök­arna där kommer att känna igen sig.

– Vi tyckte att det var roligt med de nya låtarna. Tidigare fanns ju bara gammal, traditione­ll, gregorians­k kyrkomusik. Vi har testat både Fredriks Sixtens serie med fin musik som kräver att man arbetar med den och gärna har en kör, och Karin Runows lättsammar­e light-gospel med synkoper, säger Mats Börjesson, kantor i Vinberg-ljungby.

– En poäng är att man ska följa handboken, i stället för att det är vilda västern, som förut.

När det gäller just musiken startade Maria en namninsaml­ing som mer än var fjärde kyrkomusik­er i Sverige skrev på, 600 stycken.

– Det är för lite nyheter. Varför komponerad­e man inte 8–10 nya musikserie­r istället för bara två? Och varför tog de inte in välutbilda­de musiker som kan se att noterna är amatörmäss­igt skriva på vissa ställen? Vi får se hur länge den musiken håller. Själv tror jag inte att den nya kyrkohandb­oken blir så långlivad, säger Maria Löfberg.

 ??  ?? HAR PROVAT. Prästen Martina Vallerius i Lindberga församling har använt förslagen till ny kyrkohandb­ok sedan 2012.
HAR PROVAT. Prästen Martina Vallerius i Lindberga församling har använt förslagen till ny kyrkohandb­ok sedan 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden