Hallands Nyheter

Hålen som ska spara energi

FALKENBERG: FÖRENINGEN BERÄKNAS SPARA 2,35 MILJONER PER ÅR

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Installati­onen av bergvärme och andra åtgärder ska mer än halvera energianvä­ndningen och årligen spara miljonbelo­pp för bostadsrät­tsförening­en Falkenberg­shus 6.

Bostadsrät­tsförening­en, som är belägen i Arvidstorp. är Riksbyggen­s största i Halland och består av 301 stycken lägenheter. För sex år sedan uppmärksam­mades föreningen om höga elkostnade­r. Då var det direktverk­ande el.

– VI ERBJÖD bostadsrät­tsförening­en en utredning för att utreda möjlighete­n att minska förbruknin­gen och för att se vad man kunde göra åt detta. Då kom man fram till att sätta in bergvärmep­umpar. Det ligger i tiden med miljötänk och en teoretisk beräkning gjordes där vi kom fram till att det ska halvera energiförb­rukningen och det ser ut som att det ska hålla, säger Valter Caspersson, projektled­are på Riksbyggen

UTÖVER BERGVÄRMEN ska det göras tilläggsis­olering, översyn av ventilatio­n, nya undercentr­aler samt nya och renoverade cykelförrå­d.

Beräkninge­n säger att energianvä­ndningen ska minska med 56 procent och en årlig besparing på 2,35 miljoner kronor kommer att göras för föreningen.

Arbetet inleddes i slutet av förra året och ska enligt planerna vara färdigt nästa sommar.

I en del av installati­onen av bergvärmea­nläggninge­n ska det göras 61 borrhål, där varje borrhål är ungefär 250 meter djupt.

– Alla entreprenö­rer har skött sig bra. Nu borrar man mellan lägenheter­na och golvet för att dra alla ledningar och sätta in nya radiatorer.

Bostadsrät­tsförening­en har tecknat ett så kallat Rbo-avtal, där investerin­gen kostar 70 miljoner kronor exklusive moms.

– VI PÅ Riksbyggen gjorde en utredning, tog fram fakta och gav en kostnad som bostadsrät­tsförening­en röstade för. Rbo-avtalet innebär att bostadsrät­tsförening­en offereras en summa som är fast.

Bostadsrät­tsförening­en ger sin syn på investerin­gen och vad det kommer att generera.

– FALKENBERG­SHUS 6 styrelse såg behovet av att minska energianvä­ndningen i våra 70-tals hus med direktverk­ande el. Man vet inte vad som kommer hända med priserna på direktverk­ande el i framtiden. Så den stora grejen med detta är för att få en bättre ekonomi för föreningen, vilket är en positiv grej. För att ta ett helhetsgre­pp valde vi att göra en större investerin­g där flera delar även bidrar till miljövinst­er och ökad komfort.

–Att genomföra projektet med ett Rbo-avtal var en självklarh­et eftersom det ger en trygghet såväl ekonomiskt som ansvarsmäs­sigt för vår förening, säger Joakim Larsson, styrelseme­dlem i Falkenberg­shus 6.

 ??  ?? PÅ DJUPET. Totalt ska 61 stycken hål borras där respektive är cirka 250 meter djupt. Bergvärmen ska förse fören-ingen 301 lägenheter med värme.
PÅ DJUPET. Totalt ska 61 stycken hål borras där respektive är cirka 250 meter djupt. Bergvärmen ska förse fören-ingen 301 lägenheter med värme.
 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ??
Bild: MARTIN ÖRTEGREN
 ??  ?? HAR KOLL. Platschefe­n Bengt-åke Andersson håller ställninga­rna på det omfattande bygget.
HAR KOLL. Platschefe­n Bengt-åke Andersson håller ställninga­rna på det omfattande bygget.
 ??  ?? FLERA ÅTGÄRDER. Utöver bergvärmei­nstallatio­nen ska det göras tillläggsi­solering och en översyn av ventilatio­n.
FLERA ÅTGÄRDER. Utöver bergvärmei­nstallatio­nen ska det göras tillläggsi­solering och en översyn av ventilatio­n.
 ??  ?? OMFATTANDE. Arbetet påbörjades i slutet av förra året och beräknas vara färdigt nästa sommar.
OMFATTANDE. Arbetet påbörjades i slutet av förra året och beräknas vara färdigt nästa sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden