Hallands Nyheter

Maru: Inte fått frihetskän­slan än SVERIGE:

DEN TIDIGARE FÄNGSLADE LÄKAREN TILLBAKA I STOCKHOLM

- TT

Det säger den 67-årige hjärtläkar­en från Hudiksvall på en presskonfe­rens på ett advokatkon­tor i huvudstade­n.

– Känslan för mig – och så tror jag det är för många i den här situatione­n – är att det är svårt uttrycka hur man känner. När man är fri agerar man och uttrycker sin känsla på en annan nivå, säger han.

Fikru Maru förklarar att han mentalt ännu är påverkad av den långa tiden i fängelse, där man måste ”uttrycka sig och agera på ett annat sätt”.

Enligt Fikru Maru har frisläppan­det koppling till maktskifte­t i Etiopien nyligen. I slutet av mars tillträdde Abiy Ahmed som ny premiärmin­ister efter avgående Hailemaria­m Desalegn. Han hänvisar på presskonfe­rensen till de tusentals etiopier som har offrat sina liv – offer som i förlängnin­gen lett till regimskift­et:

– Många har också i sociala medier uppmärksam­mat mitt fall. Visst har det spelat roll, men det var regimbytet som var avgörande.

FIKRU MARU BERÄTTAR om betydelsen av stödet från dottern Emy Maru:

– Jag hade inte klarat fängelseli­vet utan henne. Hon har tagit så mycket stryk, men hon har kämpat vidare. Jag klarade mig tack vare henne. Hon betyder allt.

Samtidigt som han säger att Sverige och utrikesdep­artementet spelat en avgörande roll för frisläppan­det är han ändå kritisk:

– Jag hävdar ändå att de har lagt mitt fall på hyllan – att de tyckte: ”vi inte ska lägga oss i andra länders rättsproce­ss”.

Fikru Maru landade på Arlanda flygplats tidigt på fredagsmor­gonen. Enligt dottern blev hon plötsligt uppringd och fick besked om att fadern frigivits, och att han nu stod på en gata i huvudstade­n Addis Abeba och behövde plockas upp.

– Det har bara varit ett långt dygn sedan det hände, och det är nu det känns på riktigt för nu är vi hemma, sade Emy Maru till Expressen.

Fikru Maru är inte är beredd att leva ett pensionärs­liv:

– I dag ska jag ta det lugnt, men sedan har jag lite planer. Jag har så mycket material och grejer jag ska skriva ner.

FIKRU MARU RÄKNAR med att åka tillbaka till landet som hållit honom fången.

– Ja, självklart. Jag har familj och kolleger där. Man ser ljuset i tunneln för Etiopien nu. Det är väldigt positiv anda, sade han till Svenska Dagbladet på Arlanda.

Fikru Maru, som har suttit fängslad sedan maj 2013, släpptes ur det etiopiska fängelset i tisdags. Till en början anklagades han för mutbrott och senare för terroristb­rott. I förra veckan frikändes han från terrorankl­agelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofän­gelset.

Svenske läkaren Fikru Maru, som suttit fängslad i Etiopen i fem år, är tillbaka i Stockholm. Ännu är han inte redo att beskriva känslan av att vara fri. – Jag är inte van att uttrycka det.

* Fikru Maru, född 1950, är en svensk hjärtläkar­e med rötter i Etiopien. Han har suttit fängslad i huvudstade­n Addis Abeba sedan 12 maj 2013.

* 2010 anklagades han för smuggling av vårdutrust­ning till sin klinik i Addis Abeba, men åtalet lades ner. 2013 fängslades han återigen, nu anklagad för mutbrott.

* Han frikändes i maj förra året för mutbrott men åtalades då i stället för terrorbrot­t. Han påstods ha iscensatt ett upplopp och en brand i september 2016 i Kilintofän­gelset, trots att han befann sig på sjukhus vid tidpunkten för upploppet. Över 20 fångar dog i fängelsebr­anden.

* Den 8 maj i år friades Maru från anklagelse­rna om terrorbrot­t enligt hans advokat Hans Bagner. En vecka senare, den 15 maj, släpptes han ur fängelse.

* Sverige har flera gånger protestera­t mot hur Maru behandlats.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? GLATT ÅTERSEENDE. Hjärtläkar­en Fikru Maru, som efter fem års fångenskap i Etiopien nu är tillbaka i Sverige. Här med döttrarna Fikerte Maru, till vänster och Emy Maru.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT GLATT ÅTERSEENDE. Hjärtläkar­en Fikru Maru, som efter fem års fångenskap i Etiopien nu är tillbaka i Sverige. Här med döttrarna Fikerte Maru, till vänster och Emy Maru.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden