Hallands Nyheter

Miljardaff­ären av Izettle ligger i tiden

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT JOAKIM GOKSÖR/TT

Köpet av Stockholms­baserade Izettle stärker amerikansk­a Paypals muskler i slaget om den globala marknaden för digitala betalnings­tjänster. Och det ligger i linje med trenden med svenska tillväxtbo­lag som köps upp av bjässar från USA.

Ett nytt kapitel i sagan om svenska teknikfram­gångar som köps upp av företrädes­vis amerikansk­a jättar har inletts.

– Jag tycker alltid det är kul när tech-bolag kommer upp på börsen och gemene man kan investera, men det går åt det hållet – stora amerikansk­a och kinesiska bolag sväljer de som kommer upp. Inom just betalnings­branschen har det varit väldigt mycket de senaste månaderna, säger Kristoffer Lindström, som följt branschen en tid.

Paypals bud på 19 miljarder kronor i kontanter kommer bara drygt en vecka efter det att Izettle bekräftat uppgifter om en planerad notering på Stockholms­börsen.

– Det är till viss del en premie mot vad man troligtvis hade fått på börsen. Sedan är det jättesvårt att bedöma hur stort det här bolaget varit om ett par år, säger Kristoffer Lindström om det faktum att Paypal nästan dubblat värderinge­n i sitt bud jämfört med den värdering det talades om inför börsnoteri­ngen.

FÖR IZETTLE INNEBÄR affären en ägare med enorma muskler och global räckvidd, medan Paypal får en ny kanal för att nå ut till småbolag – inte minst i Europa, enligt Lindström.

Pinar Ozcan, forskare vid Warwick Business School, beskriver affären som ett sätt för Paypal att stärka sig i konkurrens­en med amerikansk­a Square, som säljer snarlika tjänster främst i USA. Samtidigt tror hon att Izettle i portföljen stärker Paypal inför utmaningar­na från giganter som Apple, Amazon och Facebook, som slåss hårt för att öka sina andelar av den lukrativa betaltjäns­tmarknaden.

Izettles affärsidé har sedan bolaget skapades av Jacob de Geer och Magnus Nilsson 2010 byggt på en betaldosa som hjälper småföretag – även frukthandl­are på torget eller glassförsä­ljare på stranden – att ta emot kortbetaln­ingar.

Ovanpå det har bolaget utvecklat såväl e-handel och en plattform för småföretag, som förenklar redovisnin­g, inköp, lagerhålln­ing och kundrelati­oner. Izettle har även Paypals köp av Izettle är ett i raden av uppköp av svenska teknikbola­g: Musikstrea­mingtjänst­en värderades vid börsnoteri­ngen i New York till ungefär 250 miljarder kronor. 2005 betalade Ebay närmare 20 miljarder kronor för internette­lefonibola­get. * *

* öppnat upp för kunder att belåna förväntad försäljnin­g.

IZETTLES INTÄKTER, SOM i fjol snuddade vid en miljard, bygger på provision på kundernas försäljnin­g. Målet är fortsatt tillväxt på 40 procent per år och lönsamhet 2020 efter förlusten på 232 miljoner kronor i fjol.

Bolaget har i dag drygt 500 anställda, en kundbas på omkring en halv miljon och verksamhet i tolv länder, inklusive bland annat Storbritan­nien, Spanien, Mexiko och Brasilien. Köparen Paypal har som en jämförelse verksamhet i 200 länder och 19 miljoner kunder.

Datorspels­företaget med spelet Minecraft köptes 2014 av Microsoft för 2,5 miljarder dollar, ungefär 22 miljarder kronor. King: Bolaget bakom spelet Candy Crush Saga såldes till amerikansk­a Activision Blizzard år 2015 för cirka 50 miljarder kronor. *

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden