Hallands Nyheter

”Gräns” prisades i Cannes

- ANN EDLIDEN/TT

Svenska ”Gräns” vinner första pris i sidokatego­rin ”Un certain regard” vid filmfestiv­alen i Cannes. Filmen bygger på en novell av skräckmäst­aren John Ajvide Lindqvist och regisseras av Ali Abbasi.

”Gräns” möttes av rungande applåder från publiken i Cannes när den visades under torsdagen. Efter det varma mottagande­t var regissören Ali Abbasis första svenska film favorittip­pad och under fredagen meddelade juryn att ”Gräns” vinner första pris i kategorin ”Un certain regard”.

– Det är en seger för allt och alla som är udda och ändå framhärdar i sin existens, säger författare­n John Ajvide Lindqvist till TT:S utsände på plats.

Det är första gången sedan 2014 en svensk film vinner i kategorin. Då vann Ruben Östlunds ”Turist” juryns pris, vilket motsvarar andra plats.

Kritikerna beskrev efter visningen ”Gräns” som ”förtrollan­de” och ”svårsmält”. Filmkritik­ern Jordan Hoffman, som skriver för The Guardian och Vanity Fair, twittrade att ”Gräns” är det konstigast­e han sett i Cannes sedan Alex van Warmerdams ”Borgman”.

Filmen är baserad på John Ajvide Lindqvists novell med samma namn. Manuset är skrivet av Ali Abbasi och Isabella Eklöf tillsamman­s med författare­n, och i det samsas uråldrig naturmysti­k med en realistisk vardag och ett nytt thrillersp­år.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? PRISADE. Regissören Ali Abbasis, manusförfa­ttaren John Ajvide Lindqvist.
Bild: PONTUS LUNDAHL PRISADE. Regissören Ali Abbasis, manusförfa­ttaren John Ajvide Lindqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden