Hallands Nyheter

Rutiner skärps efter provläckor

- TT

Landets alla skolor kan räkna med betydligt stramare tyglar när det blir dags för nationella prov nästa läsår. Skolverket överväger bland annat spårbara prov och en digital distributi­on av provfacit.

På torsdagen och fredagen skrevs de sista nationella proven för terminen – i matematik 1 respektive matematik 2 i gymnasiesk­olan. Men som vid flera andra provtillfä­llen fick skolorna i sista stund plocka fram ersättning­sprov, efter rapporter om att proven spridits bland elever på nätet. Situatione­n blev inte muntrare när det visade sig att även delar av ersättning­sproven varit kända i förväg, därför att provkonstr­uktörerna av misstag publicerat dem.

Hela terminen har prov kommit på avvägar och spridits. Enligt Skolverket­s sammanstäl­lning gäller det 6 av totalt 14 delprov för årskurs 9 och för gymnasiesk­olan 7 av totalt 50 delprov.

– Situatione­n är ohållbar. Vi måste ändra på systemet, säger Anders Boman, chef vid Skolverket­s provenhet.

SÅ SENT SOM förra veckan flaggade myndighete­n för skärpta provrutine­r nästa läsår. Nu konstatera­r Anders Boman att ytterligar­e skärpninga­r är ett måste.

– Det bevisas gång på gång att proven inte hanteras på ett säkert sätt. Någonstans läcker det ut, och vi måste ändra på det.

En av de åtgärder som kan bli aktuell är att märka proven så att de blir spårbara.

– Vi ser ju var spridninge­n börjar, men i dagsläget har vi inte kunnat Skolverket­s sammanstäl­lning visar att de nationella proven i årskurs 3 och 6 har klarat sig – ingen spridning i förväg har rapportera­ts. Årskurs 9: 6 av 14 delprov i svenska, engelska och matematik drabbade. Prov eller facit spreds i förväg. Gymnasiesk­olan: 7 av 50 delprov i engelska och matematik drabbade. Prov spreds i förväg. Källa: Skolverket ringa in från vilken skola. Så spårbarhet av proven är en av de åtgärder vi överväger, säger Anders Boman.

SKOLVERKET SER OCKSÅ att distributi­onen måste ändras. Det kan innebära att bedömnings­grunderna (provfacit) kommer att distribuer­as digitalt i stället för per post. För även facit har spridits bland elever.

– Den riktiga digitalise­ringen av proven ska vara genomförd 2022. Men dessförinn­an måste vi vidta åtgärder med distributi­onen, och utöver utskick närmare provdatum överväger vi bland annat att skicka ut facit digitalt till rektorerna, säger Anders Boman.

Klart är i alla fall att värdet av de nationella proven har rasat efter alla provläckor. Kostnaden för att ta fram proven är cirka 140 miljoner kronor per år.

 ??  ?? Vd Jacob de Geer äger åtta procent av bolaget inför börsnoteri­ngen.
Vd Jacob de Geer äger åtta procent av bolaget inför börsnoteri­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden