Hallands Nyheter

Bromma önskvärd lösning för norrflyg

- OLLE LINDSTRÖM/TT LARS LARSSON/TT

Hellre Bromma än 40 mil enkel tur i taxi till närmaste flygplats. – Se till att få i gång trafiken, sen om du landar på Arlanda eller Bromma är av mindre betydelse, säger Storumans kommunalrå­d Tomas Mörtsell (C).

Buss och taxi kan sättas in av Trafikverk­et för att täcka upp delar av den flygtrafik som försvinner i norra Norrland efter konkursen för Nextjet. Detta i väntan på den upphandlin­g som nu sätter i gång, meddelade verkets generaldir­ektör Lena Erixon när hon tillsamman­s med infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) redogjorde för läget för de orter, främst i Norrlands inland, som drabbas hårdast av Nextjets konkurs.

Men att få fram flygbolag som är villiga och har möjlighete­r att snabbt hitta ledig kapacitet är inte lätt. Norwegian och SAS har inte den typen av flygplan, säger de. Flygbolage­t BRA, med sin bas på Bromma i Stockholm, kan däremot tänka sig att flyga på de berörda orterna, men inte om det är Arlanda som gäller.

Att det är Arlanda som gäller för de statligt upphandlad­e flygrutter­na norrut motiveras från Trafikverk­ets sida bland annat med att det där finns fler anslutning­sflyg in- och utrikes.

Det är inte omöjligt att ändra flygplats det men det tar tid och kräver en ny Eu-runda. Verket har heller inga start- och landningsr­ättigheter för linjerna på Bromma, de finns på Arlanda. Trafikverk­ets besked är att ny upphandlad flygtrafik på Arvidsjaur och Gällivare ska kunna finnas på plats senast den 15 september, efter sedvanlig upphandlin­g enligt Eu-regler.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden