Hallands Nyheter

Skolskjutn­ing i Texas med många döda

- MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

Minst tio personer har dödats i en skolskjutn­ing i Santa Fe, i amerikansk­a Texas, och polisen har upptäckt ett flertal sprängladd­ningar. En misstänkt gärningsma­n, en elev på skolan, har gripits.

Ett tiotal personer har dödats av en beväpnad gärningsma­n som började skjuta på skolan i orten Santa Fe, söder om staden om Houston.

– Det inkluderar elever och vuxen personal. En skadad polis är också på sjukhus, säger den lokala polischefe­n Ed Gonzalez vid en presskonfe­rens, men han framhåller att dödssiffra­n för närvarande är svår att avgöra.

EN MISSTÄNKT SKYTT har gripits – en manlig tonåring som polisen tror är elev vid skolan. Ytterligar­e en person som ”kan vara av intresse” förhörs.

Ett antal sprängladd­ningar har hittats i skolan och på platser i närheten, bekräftar polisen, och skolbyggna­derna har evakuerats. Lokala medier rapportera­r bland annat om ett stort polisuppbå­d vid ett bostadshus i närheten.

– På grund av hoten som de här laddningar­na utgör bör folk se upp för misstänkta föremål. Rör inte saker som är någonstans där de inte ser ut att hör hemma, säger Walter Braun vid Santa Fe-polisen på en presskonfe­rens.

MINST TOLV PERSONER vårdas på olika närliggand­e sjukhus, rapportera­r tidningen Houston Chronicle.

Larmet om skolskjutn­ingen nådde polisen vid åttatiden på morgonen lokal tid. Eleverna hade just kommit till skolan dagen innan en planerad examenscer­emoni för skolans avgångsele­ver.

Upprörda vittnen berättar i lokala tv-kanaler att de första skotten avlossades i en skolsal där det hålls bildlektio­ner. I samband med detta ska ett brandlarm ha brutit ut och elever flydde skolbyggna­den.

– Det var någon som gick in med ett hagelgevär och började skjuta, och en flicka blev skjuten i benet, säger ett ögonvittne vid namn Nikki, till den lokala tv-stationen KTRK om händelsen vid skolan.

I lokala medier framgår det att skolan hade övat inför liknande händelser så sent som för ett par veckor sedan, tillsamman­s med lokala myndighete­r. En elev som befann sig i klassrumme­t intill det som gärningsma­nnen avlossade de första skotten i berättar för KTRK att de reagerade omedelbart.

– Jag såg inte skytten, men vår vikarie gick ut i korridoren och såg honom. Han sprang in till oss och började skrika, då förstod vi att det var på riktigt, säger han.

–Vi gömde oss i klassrumme­t, barrikader­ade dörren med alla skrivbord, åtta till tio stycken ställde vi upp.

Santa Fe är en ort med drygt 10000 invånare som ligger omkring fem mil sydöst om miljonstad­en Houston. Skolan i fråga har runt 1 400 elever.

USA:S president Donald Trump inledde en pressträff i Vita huset på fredagen med att uttrycka sin sorg över den dödliga attacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden