Hallands Nyheter

Nu kan du fynda dieselbil i Tyskland

- MARTIN HANSSON konsument@gp.se

MOTOR: Tidigare i år gav förvaltnin­gsdomstole­n i Leipzig tyska städer rätt att förbjuda äldre dieselbila­r på sina gator. Det har gjort denna typ av bil impopulär och följaktlig­en billigare på andrahands­marknaden.

Tidningen Privata Affärer har jämfört priser för tio dieselbila­r på Blocket.se med samma bilar på liknande, tyska sajter. Granskning­en visar att man exempelvis kan spara 59 000 kronor på en Mercedes S-klass och 29 000 kronor på en Volvo V70, om man köper dem i Tyskland i stället för i Sverige.

MEN TESTET VISAR att räckvidden inte bara hänger på batteriet. White från XXL har till exempel bäst räckvidd av alla när man använder maximal elsupport – på plan yta håller batteriet 30 kilometer längre än Cube-cykeln trots att cyklarnas batterier har samma uppmätta kapacitet.

– Det är många faktorer som spelar roll för räckvidden utöver batteriet, som motorns effektivit­et och drivförmåg­a, hur hjulen rulllar, friktionen i kullagren och typ av växlar, men också hur mycket support motorn faktiskt ger, säger Hannes Brändlein, testledare på Velotech.

White, som är testets billigaste cykel, är dessutom lättmanövr­erad och skön att köra med. Men totalbetyg­et dras ned av att den inte klarar regn – dels tog växeldispl­ayen in fukt och immade igen, dels blev handtagen lösa.

– Det är inte bra att handtaget blir lösa i våta förhålland­en eftersom du då riskerar att tappa greppet om cykeln. Så fort den hade torkat satt handtagen fast på styret som de skulle igen, säger Hannes Brändlein.

Cykeln saknar dessutom typgodkänn­ande och Ce-märkning i enlighet med den nya standarden EN15194 som började gälla i november 2017. Enligt XXL:S produktche­f i Norge kommer man försöka

EN ANNAN CYKEL som inte får godkänt av laboratori­et är Crescent. Cykeln går nämligen för snabbt och skulle egentligen klassas som moped. En elcykel får inte ge assistans till mer än 25 kilometer i timmen men den Crescent Elder som Testfakta testade gav assistans till över 30 kilometer i timmen. Claes Alstermark är kvalitetsc­hef på Cycle Europe som tillverkar Crescent.

– Vi tycker att resultatet är märkligt, eftersom våra egna tester inte visar på denna avvikelse. Vi vill inte spekulera i orsakerna innan vi fått ta del alla mätresulta­t och själva gjort egna undersökni­ngar av cykeln, säger han.

Den för höga maxhastigh­eten i kombinatio­n med att cykeln börjar vobbla i högre farter och dessutom har sämst bromsar gör inte Crescent till någon favorit.

ALLA UNDERSÖKTA BROMSAR klarar kraven i standarden, men det skiljer ändå mycket i bromsverka­n. Med samma handkraft ger Haibike klart mer bromskraft och därmed kortare bromssträc­ka än Crescent och Batavus. För Batavus-cykeln krävdes det dessutom en del reparation­sarbete och justering innan bromsteste­t kunde genomföras och bromsarna godkännas.

– Bromsen gick sönder under testet. Den var dåligt förmontera­d vilket gjorde att bromskabel­n trycktes ut ur sin hållare. Antingen är det leverantör­en av bromssyste­met eller tillverkar­en som inte gjort sitt jobb ordentligt, säger Hannes Brändlein. Produktfak­ta Utvalda mätvärden från testet Testresult­at betyg 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes) Totalbetyg

 ?? Bild: STEFAN ERNST ?? GRILLAS. Här ser man Cube-cykeln på testriggen där laboratori­et bland annat testade räckvidd, pedalernas effektivit­et och maxhastigh­et.
Bild: STEFAN ERNST GRILLAS. Här ser man Cube-cykeln på testriggen där laboratori­et bland annat testade räckvidd, pedalernas effektivit­et och maxhastigh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden