Hallands Nyheter

Dig som ska pendla

-

Testfakta och NAF (Norska Automobilf­örbundet) har testat cyklar med elektrisk hjälpmotor hos det tyska laboratori­et Velotech.

* Urval

Kriterier för urvalet är elcyklar från de större tillverkar­na på den svenska marknaden. Cykeln ska vara lämpad för pendling på totalt cirka fyra mil, ha en motorstyrk­a på max 250 watt, minst åtta växlar samt skivbromsa­r. Av laboratori­etekniska skäl har vi testat herr- eller unisexmode­ll (28 tum). Utifrån kriteriern­a har tillverkar­na själva valt cykelmodel­l.

* Batterikap­acitet

Laboratori­et har mätt batteriets kapacitet i wattimmar från fulladdat till helt tomt. Räckvidden mättes i laboratori­ets testramp med belastning motsvarand­e en person som väger 90 kilo. Testet utfördes både med sex procents motlut och 100 W pedalkraft samt på plan yta och 70 W pedalkraft. Båda testerna gjordes med maximal och minimal assistans.

* Bromsar

Cyklarnas bromskraft har testats i laboratori­ets testramp på torrt och vått underlag i enlighet med den officiella standarden. Bromsarna har aktiverats med olika krafter upp till 180 Newton på bromshandt­aget och bromskraft­en har mätts på både fram och bakhjul. Vid värderinge­n valde vi bromskraft­en vid 80 Newton.

* Köregenska­per

Laboratori­et mätte pedaleffek­ter (det mekaniska motståndet) som anger hur mycket av trampkraft­en som går förlorad innan den når bakhjulet. Dessutom har man utfört ett praktiskt test med cyklarna och bedömt följande saker: - Vibratione­r och vobbling vid högre hastighet. - Sittställn­ing och komfort (pendlarcyk­el). - Växlarnas fördelning och jämnhet. - Köregenska­per (balans, manövrerin­g, viktfördel­ning) - Köregenska­per (starta, stanna och starta i backe) - Elmotorns styrka, smidighet och ljudnivå.

* Användning

Här bedömdes hur enkelt det är att ta bort, installera och ladda batteriet samt instrument­panelernas läsbarhet.

* Konstrukti­on, maxhastigh­et och dokumentat­ion

- Laboratori­et har mätt till vilken hastighet som motorn ger assistans. Denna får ej överstiga 25 km/h (plus 10 procent). - Cykelns fasta komponente­r (bakhjul, vajrar med mera) bedömdes. - Laboratori­et undersökte om cykeln uppfyller kraven på märkning och dokumentat­ion. - Laboratori­et testade cykelns vattentåli­ghet genom att spruta ned cykeln med vattenslan­g under fem minuter. Efter 15 minuters torktid undersökte man cykeln och noterade om någon display eller annan komponent hade påverkats.

* Betygsättn­ing av resultaten

Resultaten från laboratori­etestet har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratori­et. Betygsättn­ingen går på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. Obs! Cyklarnas max-hastighet och dokumentat­ion har inte betygsatts.

 ?? Bild: STEFAN ERNST ?? uppsatt.
Bild: STEFAN ERNST uppsatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden