Hallands Nyheter

I Heberg fick Hans intresse för broar

VARBERG: HANS PÉTURSSON HAR FÅTT SVERIGES STÖRSTA BYGGPRIS

-

Hans, 51 år, är uppväxt i Varberg och Tvååker men bor sedan länge i Falun med sin fru Eva och tre barn. Han tycker att det är roligt att bli uppmärksam­mad med det prestigefy­llda priset, som räknas som det största byggpriset i Sverige.

– Jag har arbetat med en speciell typ av brokonstru­ktioner som jag släppte fram i min doktorsavh­andling. Det handlar om broar med integrerad­e landfästen, det vill säga broar som är hopbyggda med landfästet. I andra broar är det en fog mellan bro och land, det är där man hör dunket när man kör upp på bron. Vad är det för fördel med integrerat landfäste?

– Det kommer inte ner något vatten i landfästet, och då krävs det mindre underhåll. Vatten medför att det blir korrosions­problem. Fogarna går ofta sönder och får bytas ut långt innan själva bron är förbrukad. Därför är det bland annat miljövänli­gare med integrerad­e brofästen. Höll broarna bättre förr?

– Det är det svårt att svara på. Först byggdes de ofta i sten och de höll ju länge, träbroar har inte hållit lika bra. I dag måste broarna klara mycket, aldrig tidigare har * Ålder: 51 år

* Uppväxt: Varberg första tio åren, därefter Tvååker där föräldrarn­a Petur och Gunvör Asgeirsson fortfarand­e bor

* Bor: Falun

* Gör: Stålbrospe­cialist och teknisk doktor vid Luleå Tekniska Universite­t

* Familj: hustrun Eva och tre barn 21, 19 och 12 år gamla. det varit så stora belastning­ar med så många och så tunga fordon som idag.

Hur kom du in på det där med broar?

– När jag började plugga till civilingen­jör vid Luleå Tekniska Universite­t var mitt första sommarjobb på NCC, och jag fick vara med om att bygga en bro i Heberg. Jag tyckte att det var kul och läste några brokurser och gjorde praktik på Banverket. Sen dess har det varit broar.

Din första ”egna” bro?

– En samverkans­bro i Köping. Det är svårt att få någon uppfattnin­g om hur många broar jag varit inblandad i men det handlar nog om ett hundratal.

Vad var det som fick dig att välja civilingen­jörsbanan?

– Jag hade lättast för matte, fysik och kemi i skolan. Min pappa var snickare och planen var nog att arbeta med hus.

Priset du fick delades ut på Rambolls Engineerin­g for life-gala på Wintervike­n i Stockholm 26 april. Hur var det?

– Lokalerna låg lite utanför Stockholm, i Nobels gamla dynamitfab­rik som har byggts om. Det var uppdukat och jag skulle gissa att vi var 150-200 gäster. Från scen presentera­des några projekt och sedan var det prisutdeln­ing. Det var kul. Förutom äran fick du 200 000 kronor i pris. Vad ska du göra med dem?

– Nästa sommar den 23 juli har jag och min fru Eva, som är forsknings­chef för SSAB och jobbar med stål, varit gifta i 25 år. Vi funderar på att fira det genom att hyra ett ställe och ordna en stor fest för våra vänner. Det kan bli kul.

Hans Pétursson, teknisk doktor vid Luleå Tekniska Universite­t och stålbrospe­cialist vid Trafikverk­et i Borlänge har tilldelats Sigge Thernwalls stora byggpris för 2018.

 ?? Bild: PRIVAT ?? PRISTAGARE. Hans från Varberg och Tvååker kan det där med broar. Han har tilldelats Sveriges största byggpris.
Bild: PRIVAT PRISTAGARE. Hans från Varberg och Tvååker kan det där med broar. Han har tilldelats Sveriges största byggpris.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden