Hallands Nyheter

Sista chansen att rädda säsongen

- JIMMY EWERTSON sport@gp.se

Klubblagss­äsongen går mot sitt slut, men innan fokus helt skiftas över till sommarens fotbolls-vm i Ryssland har Chelsea och Manchester United chansen att avsluta en komplicera­d säsong i dur när man gör upp i finalen i Fa-cupen på Wembley Stadium. – Det har varit en dålig säsong. Det är upp till oss att rädda den genom att vinna Fa-cupen. Vi kommer ge vårt yttersta”, säger Eden Hazard.

I dag är en stor dag i Storbritan­nien. I Windsor fästs Europas och USA:S blickar mot prins Harry när han till pompa och ståt vigs med Meghan Markle i St. George’s Chapel. Ett par mil österut är det helt andra personer som står i rampljuset när José Mourinho, Antonio Conte, Paul Pogba och Eden Hazard strider om att avsluta säsongen med en titel när de gör upp i Fa-cupfinalen på Wembley Stadium.

För nästan exakt ett år sedan misslyckad­es Chelsea med bedriften att säkra en dubbel när man föll mot Arsenal i Fa-cupfinalen, efter att Victor Moses visats ut.

SÄSONGEN 2017/18 HAR varit en komplicera­d historia för The Blues och något titelförsv­ar har det aldrig varit tal om för Chelsea, som slutade på en femteplats i Premier League efter att ha åkt på förnedrand­e 0–3 mot Newcastle i säsongsavs­lutningen.

– Om vi spelar så här i Facupfinal­en kommer vi inte ha någon chans. Vi måste förändra vår kampvilja och vårt driv, sa Antonio Conte då.

Conte har hållit ihop det skapligt under vad som oundviklig­en skulle bli något av en övergångss­äsong, men att gå från mästare till att missa Champions League är ändå en missräknin­g. Turbulens i Chelsea är förstås ingenting nytt. Under Roman Abramovich­s 15 år som ägare i klubben har Chelsea haft tolv olika managers och även i de lyckligast­e stunderna känns krisen aldrig långt borta. Ena sekunden firas titlar, i nästa har plötsligt det egna huset satts i brand.

CONTE, SOM VIDA rapportera­ts vara på väg att lämna Chelsea i sommar, har flera gånger uttryckt kritik mot bristen av aktivitet på transferma­rknaden och han har pekat på förlusten av Michael Emenalo, som lämnade uppdraget som sportchef i november, som ett särskilt tungt slag.

Att få avsluta med en titel, vare sig Conte blir kvar eller inte, vore ett viktigt avstamp inför kommande säsong, särskilt när nyckelspel­are som Eden Hazard – som ännu inte kritat på någon förlängnin­g på kontraktet som går ut 2020 – börjat knorra så smått och begärt bekräftels­e på att Chelsea ska investera och förstärka för att kunna utmana på alla fronter.

– Vi är Chelsea, vi behöver vinna titlar. Just nu har vi ingenting och vi har inte kvalificer­at oss för Champions League, så det har varit en dålig säsong. Nu är det är upp till oss att rädda säsongen i Fa-cupen, som jag aldrig vunnit tidigare. Vi kommer ge vårt yttersta, säger Hazard.

FINALMOTST­ÅNDAREN Manchester United har också haft en märklig säsong. José Mourinhos mannar slutade tvåa i Premier League, vilket är en rejäl förbättrin­g från fjolårets sjätteplat­s och den främsta tabellplac­eringen sedan Sir Alex Ferguson gick i pension 2013, men att sluta hela 19 poäng efter Manchester City svider.

Att för tredje året i rad vinna en titel vore dock ett tecken på fortsatta framsteg, även om United har en bra bit kvar att vandra för att återvända till fornstora dagar.

– För en klubb som United är en andraplats helt enkelt inte bra nog. Det finns inga priser för att vara tvåa, eller för att komma nära ligaledarn­a. I slutändan måste vi sträva efter att vinna något och det är vad den här klubben och dess fans förtjänar, säger David de Gea till United Review.

OCH HAN FÅR medhåll av Phil Jones. – Att sluta tvåa och vinna Fa-cupen vore förmodlige­n tillfredss­tällande, men vi vill alltid vinna mer. Vi kommer alltid ha våra kritiker eftersom vi är Manchester United, men att vinna Fa-cupen vore ytterligar­e ett tecken på att vi är på väg åt rätt håll. Det kommer inte bli enkelt. Chelsea är ett bra lag, men jag tror vi har styrkan och kvaliteten för att vinna, säger Jones till ESPN.

 ?? Bild: JASON CAIRNDUFF ?? GÅTT PÅ KNÄ. Såväl Chelsea som Manchester United är missnöjda med sin säsong efter de höga mål som båda föreningar­na har. Nu får N’golo Kante i Cheslea och Paul Pogba i United en chans att fixa en pokal i säsongens sista match för de båda lagen.
Bild: JASON CAIRNDUFF GÅTT PÅ KNÄ. Såväl Chelsea som Manchester United är missnöjda med sin säsong efter de höga mål som båda föreningar­na har. Nu får N’golo Kante i Cheslea och Paul Pogba i United en chans att fixa en pokal i säsongens sista match för de båda lagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden