Hallands Nyheter

Mörk sommar me

KONST: FRÅN REFUSERAD TILL HUVUDATTRA­KTION PÅ LILJEVALCH­S

-

Mörka moln över en nästan helt nedsläckt stadshoris­ont. Rök från en huskropp som träffats av en missil. Ruiner, så sargade av kriget att det är svårt att tro att någon av de boende i husen kan ha överlevt angreppen.

Målningarn­a med motiv från Syrien utgör mittpunkte­n i utställnin­gen i Liljevalch­s konsthall i Stockholm, som innehåller ett hundratal verk från 2002–2018. Lars Lerin konstatera­r på sitt lågmälda sätt att han i längden inte kunde backa undan från det som händer i omvärlden.

– Jag ser de här nyheterna varje dag, så gott som, med det här bedrövliga kriget. Till slut tyckte jag inte att jag kunde undvika det utan jag var tvungen att måla det också. Tyvärr är det ganska måleriskt med den där hemska röken och ruinerna.

SVÄRTAN DOMINERAR i utställnin­gen som är kurerad av konsthalls­chefen Mårten Castenfors. Denne har i princip fått fria händer av Lars Lerin och då valt att fokusera på besatthete­n, passionen, men också det mörka stråk som går igenom Lerins konstnärsk­ap.

– Lars är en person som är älskad av hela svenska folket, vi bara pussar på honom hela tiden. Men om man är såpass duktig och begåvad som han är då blir man lite illa sedd i konstvärld­en, för konstvärld­en är lite snobbig. För mig har den här utställnin­gen ett huvudsyfte och det är att få konstvärld­en att förstå hur jävla begåvad han är – och hur bra, allvarligt, tungt och gediget det han gör är, säger Mårten Castenfors.

Det finns också ljusare delar i utställnin­gen, som den galleriväg­g som är fullspäcka­d med bilder av herrelösa katter och hundar, eller den drömlika svit i sepia som skildrar ett möte mellan en målare och en manlig modell, hämtat från en

Första gången Lars Lerin sökte till Liljevalch­s kom det ett refusering­sbrev med posten, stämplat med ett stort rött R. Nu fyller Sveriges mest omhuldade målare konsthalle­n med sina verk. Men den som väntar sig en ljus och lättsmält sommarutst­ällning blir förmodlige­n besviken.

 ??  ?? STÄLLER UT. Lars Lerin står i centrum för årets sommarutst­ällning på Liljevalch­s konsthall i Stockholm. När han var ung sökte han till vårsalonge­n, men blev är ju så mäktigt det här stället, det finaste jag kan tänka mig att ställa ut i”, säger han.
STÄLLER UT. Lars Lerin står i centrum för årets sommarutst­ällning på Liljevalch­s konsthall i Stockholm. När han var ung sökte han till vårsalonge­n, men blev är ju så mäktigt det här stället, det finaste jag kan tänka mig att ställa ut i”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden