Hallands Nyheter

Vid 62 års ålder släpper Läjetprofi­len Calle Karlsson musik på engelska, med nytt skivbolag i ryggen.

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Läjetprofi­len Calle Karlsson släpper ny musik. För första gången gör han det på engelska, och på nytt skivbolag. Men det finns en lång historia bakom hur han hamnade där.

Calle Karlsson från Träslövslä­ge har skrivit musik så länge han kan minnas. Han fick sitt första barn 1984, och året efter släppte han en LP med bandet Bluelight. Med en hel del spelningar och nybildad familj, så fanns det inte krut att lägga på den egna musiken och skrivandet. 1988 kraschade allt. Äktenskape­t gick i kras och bandet splittrade­s. Calle började som trubadur. Under årens lopp har han profilerat sig som underhålla­re, men fortsatt med musiken. 1990 träffade han sin nuvarande fru, och därefter började han släppa låtar på svenska och läjesboa.

– De blir ett tidsdokume­nt som beskriver Läjet och dess invånare. Jag är väldigt förknippad med Läjet, och jag älskar det. Det är inget jag vill distansera mig från men jag har andra sidor också, och det är roligt att få visa upp dem nu.

UNDER HÖSTEN 2017 släppte Calle två låtar på svenska, ”Pappa” och ”Ett stilla regn”.

– Pappa dog för fyra år sedan och låten skrevs i kölvattnet av detta. När pappa dog blev det ett stort hål i tillvaron.

Sedan en vecka tillbaka finns även Calles ”Monterey Shoreline” ute som CD och på Spotify, bestående av fem låtar på engelska. Musiken släpps med hjälp från skivbolage­t Paraply/hemifrån Records och anledninge­n till att han fick kontakt med dem var egentligen en tillfällig­het under ett besök i USA senhösten 2015.

– Jag och frun reste till Monterey i Californie­n. Jag satt hos en singersong­writerkoll­ega, Janni Littlepage och jobbade på de engelska låtarna när det plingar i hennes telefon. Då får hon låtar som hon ska jobba på. Det visar sig att hon fick dem från Paraply Records - i Borås.

VÄL PÅ HEMMAPLAN sökte även Calle kontakt med skivbolage­t, och efter att de lyssnat på hans musik väcktes ett intresse. Nu, 2,5 år senare, är de släppta.

– I min ålder har man inte så brått längre. Det som blir gjort blir gjort. Låtskrivan­det och produktion­en är en ständig process. Sedan har jag haft mycket att göra med mitt arbete med Musikhjälp­en.

Låtarnas texter har stor betydelse för Calle.

– Det är också en av anledninga­rna varför det tar lång tid. Det jag släpper i från mig vill jag kunna stå för fullt ut. Texterna betyder mycket för mig.

TROTS MUSIKSLÄPP PÅ engelska har Calle inte lagt musiken på läjesboa bakom sig.

– En låt är redan färdig. Det kommer mer på läjesboa men det är inte högsta prioritet. Det finns ett större intresse för engelskspr­åkig musik runt om i Europa. Mina nya låtar har spelats i Nederlända­rna och i Frankrike på radiostati­oner, säger han och fortsätter:

– Jag känner mig vansinnigt privilegie­rad som kan arbeta med detta. Det är fantastisk­t att få ett skivbolag i ryggen i min ålder. Det är en sån go tillvaro och när man får sångerna släppta är målet nått. Allt annat är ren bonus.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? MUSIKER. Calle Karlsson har släppt ny musik på engelska.
Bild: ANNIKA KARLBOM MUSIKER. Calle Karlsson har släppt ny musik på engelska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden