Hallands Nyheter

Kylig relation

EU/USA: TRUMPS AGERANDE SKAPAR FRIKTION

-

Ståltullsh­ot, punkterade Iran- och Parisavtal och hård retorik gör att relationen mellan EU och USA är nära fryspunkte­n. – Den transatlan­tiska ordningen håller på att kullkastas, konstatera­r Björn Fägersten, chef för Utrikespol­itiska institutet­s Europaprog­ram.

Rubrikerna de senaste veckorna talar sitt tydliga språk.

USA:S president har backat ur det globala kärnenergi­avtalet med Iran, flyttat USA:S Israelamba­ssad till Jerusalem och fortsatt att mullra fram hot om höjda tullar och handelshin­der.

DET ÄR TYDLIGT att Trump inte är intressera­d av de argument som europeiska ledare – som åkt skytteltra­fik till Washington DC – försökt viska i hans öra.

”Med vänner som Trump behöver man inga fiender”, twittrade EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk i veckan.

Björn Fägersten, chef för Utrikespol­itiska institutet­s Europaprog­ram, säger att Donald Trump är den förste president som inte är intressera­d av att upprätthål­la eller leda i den så kallade liberala världsordn­ing som USA och dess allierade skapade efter 1900-talets världskrig.

Den bygger på samarbeten, förhandlin­gar och respekt för demokrati.

– Trump står för en annan slags ordning som är mer stormakts- och konfliktor­ienterad, säger Fägersten.

SITUATIONE­N FÅR STORA konsekvens­er i ett EU som redan är splittrat och försvagat av flyktingkr­iser, brexit och starka nationalis­tiska rörelser.

EU är byggt för att vara effektivt i just den liberala världsordn­ingen och fungerar sämre i en värd av hård maktpoliti­k.

– Ett alternativ är att EU blir mer av en maktspelar­e som ägnar sig åt militär rustning och hårda utspel. Men en sådan utveckling skulle det

 ??  ?? ANSTRÄNGD RELATION. ”Med vänner som Trump behöver man inga fiender”, twittrade EU:S permanente rådsordför­ande
ANSTRÄNGD RELATION. ”Med vänner som Trump behöver man inga fiender”, twittrade EU:S permanente rådsordför­ande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden