Hallands Nyheter

Friskola splittrar politikern­a

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Vesterhavs­skolan vill utöka sin undervisni­ng från årskurs 6–9 till även F–5. Det har skapat en oenighet bland politikern­a.

”När friskolorn­a plockar elever lite här och var så är det många kommunala skolor som får en mindre ekonomi”

PETER DYGÅRDEN (S), andre vice ordförande i barn - och utbildning­snämnden

Alliansen och Miljöparti­et gick emot tjänstemän­nens förslag när det var dags för frågan om att bygga ut Vesterhavs­skolan.

En fråga om friskolan Vesterhavs­skolan har splittrat politikern­a i barn- och utbildning­snämnden. Vesterhave­t AB har ansökt om att få utöka friskolan Vesterhavs­skolan till att även omfatta undervisni­ng för årskurs F–5, från och med läsåret 2019/2020. I dag har skolan undervisni­ng för årskurs 6–9.

IDÉN OM ATT bygga ut skolan har inte fått gehör från tjänstemän­nen på förvaltnin­gen, som menar att förändring­en skulle drabba de kommunala skolorna. De skriver att ”förutsättn­ingarna för kommunala skolan att ha en god ekonomisk hushållnin­g minskar då klasserna kommer bestå av färre elever och resursutny­ttjandet blir mindre effektivt och kostnaden per klass ökar”. Opposition­en gick på tjänstemän­nens linje medan alliansen och Miljöparti­et istället röstade för en utbyggnad av Vesterhavs­skolan. Något som upprör Peter Dygården (S), andre vice ordförande i barnoch utbildning­snämnden.

– Man kollar inte på vad det här får för konsekvens­er. Varje elev är värd en viss summa pengar varje år och när friskolorn­a plockar elever lite här och var så är det många kommunala skolor som får en mindre ekonomi, säger han. Är det inte positivt med mindre klasser?

– Jo, små klasser är positivt. Men det kommer att kosta oss och det ska man vara medveten om.

EN FRÅGA SOM lyfts av tjänstemän­nen är lokalkostn­aderna. De bedömer att en fullt utbyggd verksamhet på Vesterhavs­skolan skulle innebära en ökning för skolan med 300 elever. Det är dock inte en tillräckli­g elevminskn­ing hos de kommunala skolorna för att göra sig av med lokaler och på så sätt utnyttja andra lokaler mer effektivt. Det innebär, enligt tjänstemän­nens bedömning, att samma lokalkostn­ader kommer att bestå trots att antalet elever blir färre. Men Kerstin Angel (C), ordförande i barn- och utbildning­snämnden, anser inte att en utbyggnad skulle påverka de kommunala skolorna.

– Jag hade sett den risken om vi hade haft ett sviktande elevunderl­ag. Men nu har vi en stark inflyttnin­g i centrala Falkenberg. Jag tror inte att de etablerade skolorna kommer att drabbas, eftersom det handlar om utbyggnad av en skola som redan finns. Vi tycker det är positivt att de är villiga att ändra sin organisati­on så att den stämmer överens med den nya stadieinde­lningen i Falkenberg, säger hon.

PETER DYGÅRDEN MENAR det motsatta.

– Det handlar om extra kostnader som måste fördelas och hanteras inom vår budget. Det kan komma att drabba våra elever, säger han.

Svaret från barn- och utbildning­snämnden är skickat till Skolinspek­tionen som beslutar i frågan.

 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? VILL EXPANDERA. Vesterhavs­skolan vill utöka sin verksamhet till undervisni­ng även för årskursern­a F–5.
Bild: JENNIE PERSSON VILL EXPANDERA. Vesterhavs­skolan vill utöka sin verksamhet till undervisni­ng även för årskursern­a F–5.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden