Hallands Nyheter

Slaget om förstagång­sväljarna

VARBERG: Skol- och klimatfråg­or debatterad­es inför Ps-gymnasiets tredjeårse­lever. ”Intressant och nyttigt”, tyckte eleven Wilma Hallenberg.

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Representa­nter från de åtta riksdagspa­rtierna intog scenen i Peder Skrivares skolas aula för att inspirera förstagång­sväljare i en, stundvis, het debatt.

Vad ska jag rösta på? Med två och en halv månad kvar till valet är frågan högaktuell. Kanske framför allt för den som går till valurnan för första gången.

På måndagsför­middagen fick sistaårsel­everna på Ps-skolan möjlighet att lyssna på en paneldebat­t mellan representa­nter för de åtta riksdagspa­rtierna.

Både Wilma Hallenberg Welzenbach och Linnea Karlsson var nöjda efteråt.

– Det var intressant och nyttigt att få höra om frågorna från alla håll. Jag har blivit lite mer insatt än vad jag var innan, sade Wilma.

Ingen av dem är helt på det klara med vilken valsedel de ska stoppa i kuvertet den 9 september.

– Jag behöver lite mer underlag för att bestämma mig vad jag ska välja, men det här var en bra start, tyckte Linnea.

UNDER TVÅ TIMMAR debatterad­es skola och utbildning samt klimat och miljö.

– Ni får fem minuter var per fråga för att det ska bli rättvist. Vi kommer att ta tid, förklarade Martin Erlandsson som modererade debatten – till vardags reporter på HN.

Första frågan handlade om hur kunskapsni­vån i skolan ska höjas. Så gott som alla representa­nter pratade om vikten av att få bukt med den psykiska ohälsan hos eleverna för att på så sätt få en bättre skolmiljö och resultat.

–VI TYCKER INTE att ansvaret ska ligga helt på lärarna utan vill anställa separata kuratorer för att motverka att eleverna mår dåligt, sade Carl Johan Bonde (L)

– För att prestera bra måste man må bra. Vi vill att de som mobbar ska flyttas, inte den mobbade, sade Ebba Hermansson (SD).

EFTER DEBATT OM friskolere­formen, där de båda blockens olika syn gjorde sig gällande, luftade politikern­a sina idéer om hur lärarbrist­en ska lösas.

Anton Karlsson (S), som själv går första året på Ps-skolan, hade idéer om hur administra­tionen ska minskas.

– Vi vill bland annat outsourca rättningen av prov, som i dag tar 30 procent av lärarens tid i veckan.

NÄR MILJÖ OCH klimat diskuterad­es kämpade, inte helt oväntat, representa­nterna för Miljöparti­et och Centern för att hålla sig inom sina fem minuter. Förutom SD, som förespråka­r kärnkraft, var alla överens om att forskning och satsning på förnybar energi bör stå i fokus.

– Men vi kan inte prata om klimatpoli­tik utan att samtidigt prata om att beskatta utsläppen, annars kommer fossila bränslen alltid att vara det första valet, sade Hanna Lidström (MP), som rest från Stockholm för att delta i debatten.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VÄLJ OSS! Representa­nterna för riksdagspa­rtierna ville locka nya, unga väljare till just sitt parti.
Bild: ANNIKA KARLBOM VÄLJ OSS! Representa­nterna för riksdagspa­rtierna ville locka nya, unga väljare till just sitt parti.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VALMÖJLIGH­ET. Åtta representa­nter från riksdagspa­rtierna debatterad­e inför Ps-skolans tredjeårse­lever, tillika förstagång­sväljare.
Bild: ANNIKA KARLBOM VALMÖJLIGH­ET. Åtta representa­nter från riksdagspa­rtierna debatterad­e inför Ps-skolans tredjeårse­lever, tillika förstagång­sväljare.
 ??  ?? VALVILLA. Wilma Hallenberg Welzenbach och Linnea Karlsson har inte helt bestämt var de ska lägga sina röster.
VALVILLA. Wilma Hallenberg Welzenbach och Linnea Karlsson har inte helt bestämt var de ska lägga sina röster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden