Hallands Nyheter

Miljömål ska väga tungt

-

till ”Viktigaste målen är redan nådda” (8/5)

MILJÖ. Istället för att besvara de frågor jag ställer i en debattarti­kel 19 april, hävdar Gustav Tibblin från Södra skogsägarn­a att jag inte vet vad jag talar om.det gör jag.

JAG HAR I 25 års tid svarat för den årliga sammanstäl­lningen av läget för den svenska fågelfauna­n (årsboken Fågelåret). Det är också jag som ställt samman den rapport (Sveriges fåglar 2018) som Tibblin hänvisar till.

Tibblin skriver också att ett antal arter etablerat sig på hyggen. Det är riktigt, men av de fem arter som nämns har tre idag en negativ utveckling, en ökar svagt och en är stabil.

Dessutom ska vi veta att hyggesfase­n endast utgör en liten del av en plantering­s omloppstid samt att vi de senaste åren haft ovanligt mycket hyggen på grund av en viss Gudrun som härjade i januari 2005. När den nya granskogen sluter sig, är den biologiskt sett mycket fattig.

ATT HYGGESARTE­RNA ÖVER huvud taget nämns är nog mest ett försök att dribbla bort korten. Min artikel handlade om att det numera går dåligt för de skogsfågla­r som har lite större krav på sin livsmiljö. Att så är fallet borde vara en varningskl­ocka även för skogsbruke­t.

TIBBLIN UNDVIKER också att kommentera det mest väsentliga i mitt inlägg, dvs. att de områden som på frivillig väg undantas från skogsbruk ofta är fel områden. Det är till övervägand­e del impediment, dvs. magra marker, som sparas – inte den produktiva skogsmark som har den största artrikedom­en.

Denna fråga tas för övrigt upp i en studie genomförd på SLU (Sveriges Lantbruksu­niversitet) som presentera­des nyligen. I studien slås det fast att det är ”viktigt att skydda produktiv skog för att bevara biologisk mångfald” samt att ”skydd av impediment inte kan ersätta skydd av produktiv skog”.

SJÄLVKLART SKA vi utnyttja den svenska skogen, men lika självklart måste vi också se till att bevara den biologiska rikedom som finns där. Jag trodde inte att jag skulle behöva betona för Gustav Tibblin att den svenska skogsvårds­lagen sedan ca 20 år jämställer miljö- och produktion­smålen!

Anders Wirdheim

Halmstads Ornitologi­ska Förening

 ?? Bild: VIDAR RUUD/SCANPIX ?? BALANSERAT. Självklart ska vi utnyttja den svenska skogen, men lika självklart måste vi bevara den biologiska rikedomen.
Bild: VIDAR RUUD/SCANPIX BALANSERAT. Självklart ska vi utnyttja den svenska skogen, men lika självklart måste vi bevara den biologiska rikedomen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden