Hallands Nyheter

Ledarskrib­enten ger en felaktig bild

-

Tvärtemot den bild som ges är det vi som i flera år kritiserat regeringen­s återkomman­de sänkta krav för att bli antagen som polis.

på ”Polisen måste ställa krav” (15/5)

UTBILDNING. Ledaren i Hallands Nyheter innehöll flera direkta felaktighe­ter om Liberalern­as politik för fler poliser och hur vi ser på polisutbil­dningen. Tvärtemot den bild som ges är det vi som i flera år kritiserat regeringen­s återkomman­de sänkta krav för att bli antagen som polis, ett av Sveriges viktigaste yrken. Det är självklart att kraven ska behållas och i vissa fall till och med skärpas. Det är inte detsamma som att vi inte vill ge fler sökande chansen att prövas för att kunna antas.

LIBERALERN­A VIDHÅLLER att det är olyckligt att personer endast på grund av en funktionsn­edsättning gallras bort utan en prövning. För några år sedan ville Polismyndi­gheten ta bort möjlighete­n för ungdomar som söker via folkhögsko­lorna att söka. Efter vår protest stoppades detta. Det innebar inte att de 800 berörda automatisk­t fick komma in på polisutbil­dningen, däremot fick de en chans att söka. Samma princip borde gälla personer med adhd. Det är den individuel­la bedömninge­n som måste avgöra – utifrån de tester, intervjuer och medicinska tester som Rekryterin­gsmyndighe­ten genomför.

Liberalern­a har ingenstans föreslagit att kraven skulle sänkas för att fler ska tas in på grund av sin funktionsn­edsättning, vi har generellt krävt en översyn av antagninge­n eftersom många sökande sorteras bort på rent administra­tiva grunder. Nyligen intervjuad­es jag i denna fråga i Sveriges Radio Värmland. Jag var väldigt tydlig med att rekryterin­gen och granskning­en ska genomföras med noggrannhe­t för att varken äventyra den enskildes eller allmänhete­ns säkerhet.

VI SÄGER VIDARE nej till de förslag som figurerat om ytterligar­e sänkta fysiska krav och vi har inte ställt oss bakom regeringen­s iver att till vilket pris som helst utöka antalet utbildning­splatser. Vi har hundratals tomma platser, vi har tusentals sökande. Att fler inte antas beror på att många inte är lämpliga att bli poliser, andra sorteras bort på grund av att de inte klarat sig igenom antagnings­processen.

Det är många som söker till polisutbil­dningen, men vi måste också få rätt sökande. Vi behöver också stoppa avhoppen från polisyrket och då krävs högre löner och bättre arbetsmilj­ö. Ytterst handlar detta om vår trygghet och allas rätt till frihet därför måste polisrekry­teringen fungera.

Roger Haddad (L) från ledarredak­tionen

Det är Roger Haddad som har fel och försöker blanda bort korten. Polisen ställer medicinska krav för att man skall komma ifråga som polis. De är glasklara. ”Om du har ahdh eller annan neuropsyki­atrisk diagnos kan du inte bli polis” står det under rubriken ”antagnings­krav” på polisens hemsida. Motivering­en är tydlig – vilket ledaren upplyser om. Detta krav vill Liberalern­a ta bort. Det är de facto att sänka antagnings­kraven. Och det är att ta en risk. Det ökar inte den trygghet Liberalern­a säger sig vilja försvara.

Maria Haldesten

rättspolit­isk talesperso­n

Pol red.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? INDIVIDUEL­LT. Det gäller att få rätt sökande till polisutbil­dningen, menar Liberalern­as rättspolit­iske talesperso­n Roger Haddad, som känner sig misstolkad av HN:S ledarskrib­ent.
Bild: JOHAN NILSSON/TT INDIVIDUEL­LT. Det gäller att få rätt sökande till polisutbil­dningen, menar Liberalern­as rättspolit­iske talesperso­n Roger Haddad, som känner sig misstolkad av HN:S ledarskrib­ent.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden