Hallands Nyheter

Vädret ställer till det för bönderna

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

En tidig värmebölja och få millimeter nederbörd är en kombinatio­n som påverkar bönderna och deras skördar negativ. Men hur mycket är svårt att säga i nuläget.

Anders Richardsso­n är ordförande i Lantbrukar­nas riksförbun­d i Halland och han påtalar en oro för den varma väderleken som varit ihållande de senaste veckorna.

– Det är ingen tvekan om att det påverkar, men jag kan inte säga hur mycket. Det mesta vi har nu är väldigt små plantor med begränsade skador. Fortsätter den här extremt torra perioden kan skadorna bli oreparabla, säger Anders Richardsso­n.

DOCK ÖNSKAS INTE regn i enorma mängder, vilket skulle stjälpa istället för att hjälpa.

– Hade vi kunnat regndansa hade vi gjort det. Det är inte så mycket att göra. Man brukar säga att före midsommar kan det aldrig regna för mycket. Så här års kan det regna mycket. Naturen är fantastisk att ta upp vattnet och det följer med ned i jorden. Men farhågan är om det kommer väldigt mycket regn snart. Då är marken så torr att vattnet inte tränger ned.

På vissa fält kan det skymtas en ojämn uppkomst av grödorna.

– De som mår sämst just nu är de platser som hade kraftigare regn i april och fick solen lite senare. Då blir det ojämna fält med både gröna och gråbruna delar.

Att använda sig av konstbevat­tning är en väg att gå, men antalet bönder som gör det är en minoritet.

– De som kan vattna gör det säkert. Men de har säkerligen specialgrö­dor som är de dyraste att etablera och där skadorna blir störst, exempelvis potatis och grönsaker. Det behövs inte så mycket vatten i och med att det är så små plantor. Det är ett mycket begränsat antal bönder som har konstbevat­tning.

Några som håller på med skörden är mjölkgårda­rna.

– De tar gräset som ska bli foder. De vill ha fint väder så länge skörden pågår.

OM DENNA VÄRME blir standard för majmånad i framtiden kommer det enligt Lrf-ordförande­n att behöva vidtas åtgärder.

–Återkommer det år efter år får man planera den växtodling man har på ett mindre vattenkräv­ande sätt. Då behöver man också tänka om det ska anläggas en bevattning­sutrustnin­g.

Det ekonomiska utfallet för årets skörd förblir ett frågetecke­n ett tag framöver.

– Det är omöjligt att säga. Förra året var en blöt skörd och de flesta fick mindre än hälften sått i år. Så redan från första början blir det mindre skörd. Men det beror på hur fältet och markerna ser ut senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden