Hallands Nyheter

Elbilar ska kunna laddas vid sjukhuset

-

Region Halland drar nu några strån till stacken för att det ska bli lättare att ladda elbilar. Minst fem laddare ska sättas upp vid vårdcentra­len i Tvååker och sjukhuset i Varberg.

Det här sker i ett samarbete med Varberg Energi.

Och Region Halland uppger att man ska fortsätta att söka samverkan med kommuner och kommunala bolag för att sätta upp fler laddare i länet där Region Halland driver verksamhet.

Parkeringa­r vid sjukhus och vårdcentra­ler ses som bra platser för uppladdnin­g.

– ÄNTLIGEN TAR Region Hallands arbete med utbyggnad av laddinfras­truktur fart. Vi hoppas att det kan bidra till att fler ser elbilen som ett möjligt transportm­edel i Halland, säger Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyr­elsens tillväxtut­skott i ett uttalande.

Dessa laddstatio­ner, så kallade destinatio­nsladdare där man på en timmes laddning kan köra 11 mil, ska vara öppna för allmänhete­n och vara knuten till en betaltjäns­t.

Det är för närvarande en stark ökning av antalet elbilar och elhybrider i landet – men det sker från en låg nivå. Sverige har 4,5 miljoner personbila­r som drivs med bensin eller diesel, medan el och elhybrider (en kombinatio­n med annat drivmedel) ligger kring 100 000 i antal.

LADDPUNKTE­RNA ÄR UNGEFÄR 5 000 i landet, varav Halland närmar sig 200. Just möjlighete­n att ladda är en central förutsättn­ing för att elbilar ska vara attraktiva att köpa.

Region Halland har som en del i sitt klimat- och miljöarbet­e en utfästelse om att från 2018 försöka tillgodose interna och publika behov av laddinfras­truktur.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden